Vigyázat, cukor álruhában!

Te mennyi cukrot eszel egy nap?

Valaki talán azt válaszolná erre a kérdésre, hogy semennyit, hiszen nem használ cukrot. Hát, én nem lennék benne olyan biztos. Az lehet, hogy nem használsz cukrot, de ettől még könnyen lehet, hogy az általad vásárolt termékekben nem kevés hozzáadott cukor van. Néha olyan néven, hogy talán fel sem ismered…

Az élelmiszerek címkéjén mindig tömeg szerinti csökkenő sorrendben vannak felsorolva az összetevők, vagyis a legelöl lévő összetevőből van a legtöbb a termékben. Íme, egy példa:

Nem meglepő módon, a Nutella összetevői közül a cukor van az első helyen, tehát ez a készítmény legfőbb összetevője.

A tájékozott vásárlók már tudják, hogy azok a termékek nem túl egészségesek, amelyeknél a cukor van az első helyen. Igen ám, de az élelmiszeripar is okos, ezért talált egy ügyes megoldást a cukor elbújtatására. Ezt egy másik termékkel illusztrálom.

Mint látod, itt nem a cukor szerepel az első helyen, de az összetevők sorában többször is találkozhatsz vele ilyen-olyan formában (lásd a piros betűs részeket). A gyártók ez esetben is betartják az élelmiszer jelölési törvényt, de egy kicsit ügyeskednek vele, az által, hogy többféle cukrot is használnak, külön-külön nem olyan nagy mennyiségben, ezért nem kerül az első helyre a cukor. Ilyenkor érdemes egy pillantást vetni a tápérték adatokra is, ahol látható, hogy ez, az egészségesnek tűnő gabonapehely-szelet nem kevés cukrot tartalmaz: 100g-ban 22,5g cukor van.

Szóval a tudatos vásárlás érdekében nem árt tisztában lenni a cukor sokféle nevével. Az alábbiakban összeszedtem a leggyakoribbakat.

Ez mind cukor:

  1. Glükóz
  2. Fruktóz
  3. Dextróz
  4. Szőlőcukor
  5. Maltóz
  6. Szacharóz
  7. Répacukor
  8. Nádcukor
  9. Szőlőcukor
  10. Barna cukor
  11. Méz
  12. Juharszirup
  13. Kókuszvirág cukor
  14. Pálmacukor
  15. Kukoricaszirup
  16. Rizsszirup
  17. Datolyacukor
  18. Dextrin
  19. Malátacukor
  20. Glükóz szirup
  21. Fruktóz szirup
  22. Glükóz-fruktóz szirup
  23. Invertcukor
  24. Maltodextrin
  25. Agavé szirup
  26. Melasz
  27. Nádcukormelasz
  28. Karamell

 

Nem azt mondom, hogy soha életedben ne fogyassz olyan terméket, amiben ezek közül akár csak egy is szerepel, hisz ez nem lenne reális cél. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az esetek többségében inkább olyan élelmiszereket vásárolj, amik természetesen cukormentesek. Ezeknek sokszor még összetevő listája sincs, szóval még olvasgatnod sem kell. Például: zöldségek, olajos magvak, húsok, tojás, natúr tejtermékek.

Ja, és ha felmerül benned, hogy a mesterséges édesítőszerekkel édesített termékek jobb választást jelenthetnének, mint a cukrosak, ajánlom figyelmedbe ezt a cikk-sorozatot. Röviden a lényeg: nem biztos, hogy jobban jársz velük…

By |2019-01-07T12:36:21+00:002019, január 7|