Azt hiszem, azzal az állítással senki sem vitatkozna, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros hatással van az egészségre. Emiatt az utóbbi időben egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják a cukrot. Az édes ízről azonban senki nem szeretne lemondani, ezért más alternatíva után kell nézniük. A kézenfekvő megoldás a mesterséges édesítőszerek használata. A mesterséges édesítőszerek nem tartalmaznak számottevő szénhidrátot és energiát, sőt még olcsók is, szóval nagyszerű megoldásnak tűnhetnek. De vajon tényleg olyan jók?

Mi tartozik a mesterséges édesítőszerek csoportjába?

Amikor ebben a cikk-sorozatban a mesterséges édesítőszerek kifejezést használom, az energiát nem adó mesterséges édesítőszerekre gondolok. A leggyakrabban használt mesterséges édesítőszerek a következők: szacharin, ciklamát, kálium-aceszulfát, aszpartam.

A mesterséges édesítőszerek segítenek a fogyásban?

Mivel a mesterséges édesítőszerek nagyjából nulla kalóriát tartalmaznak, logikusnak tűnne, hogy segítenek a fogyásban. A tudományos eredmények azonban ezt NEM támasztják alá. Számos epidemiológiai vizsgálat éppen ellenkező eredményre jutott: a mesterséges édesítőszer fogyasztás (különösen a mesterséges édesítőszerekkel édesített italok fogyasztása) pozitív összefüggésben áll a hízással. Igen, jól látod. Ez nem elírás! A HÍZÁSSAL!

Mutatok néhány konkrét adatot:

  • San Antonio Heart Study: a vizsgálatban 3.682 fő vett részt, akiket a kutatók legalább 7 évig követtek figyelemmel. Az eredmény: a vizsgálat végére a mesterséges édesítőszerrel készült italokat fogyasztóknak szignifikánsan magasabb lett a BMI-je a kutatás elején mért értékhez képest. Magyarul: híztak. A BMI-növekedés mértéke dózisfüggő volt, vagyis azok híztak a legtöbbet, akik a legtöbb ilyen terméket fogyasztották. (Lásd a mellékelt ábrán!)

  • The American Cancer Society Study: a vizsgálatban 78.694 ember vett részt. Ezúttal egy évig követték a résztvevőket. Az egy év elteltével a rendszeres mesterséges édesítőszer használóknak szignifikánsan magasabb lett a testsúlya, mint egy évvel korábban, vagyis híztak.
  • Nurses’ Health Study: ebben a vizsgálatban 31.940 nő vett részt. A szacharin használat pozitív összefüggést mutatott a 8 év alatti testsúlynövekedéssel, vagyis a hízással.

Még folytathatnám a sort, hisz több tanulmányt is lehetne idézni, melyek ugyanerre a következtetésre jutottak. Bár a mesterséges édesítőszerek használatának elméletileg kisebb erergiabevitelhez és fogyáshoz kellene vezetnie, a gyakorlat azt mutatja, hogy az emberek többségénél az évek alatt valami egészen más történik: a testsúly növekszik.

Segítenek megelőzni a cukorbetegséget?

Ez a másik nyomós érv a mesterséges édesítőszer fogyasztás mellett a cukorbetegség megelőzése. A szomorú hír azonban az, hogy erre sincs bizonyíték, sőt egyre több tudományos adat támasztja alá, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása összefügg az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma és a kettestípusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb rizikójával. Ez aztán a paradoxon! Lehet, hogy a mesterséges édesítőszerek éppen azt segítik elő, aminek a megelőzésére hivatottak?

De miért?

Nos, a válasz nem egyszerű, ezért ezt a témát cikk-sorozatként szeretném feldolgozni. A folytatásban részletesebben is ki fogok egy-egy potenciális okra, de ebben a cikkben csak említés szintjén sorolom fel a legfontosabbakat:

  • A mesterséges édesítőszerek hatására megváltozik a bélflóra, aminek sokrétű hatása lehet az egészségre, beleértve a glükóz anyagcsere megváltozását és az inzulinrezisztencia kialakulását
  • A mesterséges édesítőszerek megzavarják azokat a tanult válaszokat, melyek hozzájárulnak a glükóz és energia homeosztázis fenntartásához
  • A mesterséges édesítőszerek hatnak az emésztőrendszerben lévő édes ízt érzékelő receptorokra, melyek szerepet játszanak a glükóz felszívódásában és az inzulintermelésben
  • A mesterséges édesítőszerek fokozhatják az étvágyat, ami megnövekedett erergiabevitelhez vezethet

A következő részekben ezeket fogom részletesebben kifejteni.