Azt hiszem, azzal az állítással senki sem vitatkozna, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros hatással van az egészségre. Emiatt az utóbbi időben egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják a cukrot. Az édes ízről azonban senki nem szeretne lemondani, ezért más alternatíva után kell nézniük. A kézenfekvő megoldás a mesterséges édesítőszerek használata. A mesterséges édesítőszerek nem tartalmaznak számottevő szénhidrátot és energiát, sőt még olcsók is, szóval nagyszerű megoldásnak tűnhetnek. De vajon tényleg olyan jók?
Mi tartozik a mesterséges édesítőszerek csoportjába?
Amikor ebben a cikk-sorozatban a mesterséges édesítőszerek kifejezést használom, az energiát nem adó mesterséges édesítőszerekre gondolok. A leggyakrabban használt mesterséges édesítőszerek a következők: szacharin, ciklamát, kálium-aceszulfát, aszpartam.
A mesterséges édesítőszerek segítenek a fogyásban?
Mivel a mesterséges édesítőszerek nagyjából nulla kalóriát tartalmaznak, logikusnak tűnne, hogy segítenek a fogyásban. A tudományos eredmények azonban ezt NEM támasztják alá. Számos epidemiológiai vizsgálat éppen ellenkező eredményre jutott: a mesterséges édesítőszer fogyasztás (különösen a mesterséges édesítőszerekkel édesített italok fogyasztása) pozitív összefüggésben áll a hízással. Igen, jól látod. Ez nem elírás! A HÍZÁSSAL!
Mutatok néhány konkrét adatot:
- San Antonio Heart Study: a vizsgálatban 3.682 fő vett részt, akiket a kutatók legalább 7 évig követtek figyelemmel. Az eredmény: a vizsgálat végére a mesterséges édesítőszerrel készült italokat fogyasztóknak szignifikánsan magasabb lett a BMI-je a kutatás elején mért értékhez képest. Magyarul: híztak. A BMI-növekedés mértéke dózisfüggő volt, vagyis azok híztak a legtöbbet, akik a legtöbb ilyen terméket fogyasztották. (Lásd a mellékelt ábrán!)
- The American Cancer Society Study: a vizsgálatban 78.694 ember vett részt. Ezúttal egy évig követték a résztvevőket. Az egy év elteltével a rendszeres mesterséges édesítőszer használóknak szignifikánsan magasabb lett a testsúlya, mint egy évvel korábban, vagyis híztak.
- Nurses’ Health Study: ebben a vizsgálatban 31.940 nő vett részt. A szacharin használat pozitív összefüggést mutatott a 8 év alatti testsúlynövekedéssel, vagyis a hízással.
Még folytathatnám a sort, hisz több tanulmányt is lehetne idézni, melyek ugyanerre a következtetésre jutottak. Bár a mesterséges édesítőszerek használatának elméletileg kisebb erergiabevitelhez és fogyáshoz kellene vezetnie, a gyakorlat azt mutatja, hogy az emberek többségénél az évek alatt valami egészen más történik: a testsúly növekszik.
Segítenek megelőzni a cukorbetegséget?
Ez a másik nyomós érv a mesterséges édesítőszer fogyasztás mellett a cukorbetegség megelőzése. A szomorú hír azonban az, hogy erre sincs bizonyíték, sőt egyre több tudományos adat támasztja alá, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása összefügg az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma és a kettestípusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb rizikójával. Ez aztán a paradoxon! Lehet, hogy a mesterséges édesítőszerek éppen azt segítik elő, aminek a megelőzésére hivatottak?
De miért?
Nos, a válasz nem egyszerű, ezért ezt a témát cikk-sorozatként szeretném feldolgozni. A folytatásban részletesebben is ki fogok egy-egy potenciális okra, de ebben a cikkben csak említés szintjén sorolom fel a legfontosabbakat:
- A mesterséges édesítőszerek hatására megváltozik a bélflóra, aminek sokrétű hatása lehet az egészségre, beleértve a glükóz anyagcsere megváltozását és az inzulinrezisztencia kialakulását
- A mesterséges édesítőszerek megzavarják azokat a tanult válaszokat, melyek hozzájárulnak a glükóz és energia homeosztázis fenntartásához
- A mesterséges édesítőszerek hatnak az emésztőrendszerben lévő édes ízt érzékelő receptorokra, melyek szerepet játszanak a glükóz felszívódásában és az inzulintermelésben
- A mesterséges édesítőszerek fokozhatják az étvágyat, ami megnövekedett erergiabevitelhez vezethet
A következő részekben ezeket fogom részletesebben kifejteni.
Felhasznált irodalom:
- Fowler, S. P. és mtsai. Fueling the Obesity Epidemic? Artificially Sweetened Beverage Use and Long-term Weight Gain. Obesity 16, 1894–1900 (2008).
- Suez, J. és mtsai. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature 514, 181–186 (2014).
- Sundborn, G., Gentles, D. & Metcalf, P. Artificially sweetened taste of insulin resistance? Pac. Health Dialog 20, 87–88 (2014).
- Azad, M. B. és mtsai. Association Between Artificially Sweetened Beverage Consumption During Pregnancy and Infant Body Mass Index. JAMA Pediatr. 170, 662 (2016).
- Kuk, J. L. & Brown, R. E. Aspartame intake is associated with greater glucose intolerance in individuals with obesity. Appl. Physiol. Nutr. Metab. 41, 795–798 (2016).
- Pepino MY. Metabolic effects of non-nutritive sweeteners. Physiol Behav. 2015;152(Pt B):450–455. doi:10.1016/j.physbeh.2015.06.024.
- Swithers, S. E. Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements. Trends Endocrinol. Metab. 24, 431–441 (2013).
- Nettleton, J. E., Reimer, R. A. & Shearer, J. Reshaping the gut microbiota: Impact of low calorie sweeteners and the link to insulin resistance? Physiol. Behav. 164, 488–493 (2016).
- Yang, Q. Gain weight by „going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings. Yale J. Biol. Med. 83, 101–108 (2010).