Az előző cikkemből megtudhattad, hogy a tudományos vizsgálatok szerint, a reggelizés pozitív hatással van aznapi ebéd és vacsora utáni vércukorszintek alakulására is. De vajon miért? Ezt vizsgáljuk meg a folytatásban.

 

„Second-Meal Effect”

Azt a jelenséget, hogy egy étkezés befolyással van az azt követő étkezés anyagcserehatásaira, már régen felfedezték. A jelenség neve angolul „Second-Meal Effect”, magyarul „második étkezés hatásnak” lehetne fordítani.

Ahogy az előző cikkben bemutattam, azokon a napokon, amikor a vizsgálati alanyok fogyasztottak reggelit, sokkal kedvezőbben alakult az ebéd, sőt a vacsora utáni vércukorszintjük is.

A szakirodalomban1 ezt a jelenséget glükóz memóriának vagy béta-sejt memóriának is nevezik. Az a lényege, hogy ha két egymást követő vércukorszint emelkedés történik a szervezetben, a második vércukorszint emelkedés során a hasnyálmirigy béta-sejtjei nagyobb inzulinelválasztással reagálnak (lásd a lenti ábrán1).

Egyszerűbben fogalmazva azt is mondhatnánk, hogy a reggeli fogyasztása miatt ebédnél már felkészültebb a hasnyálmirigy, ezért gyorsabban és hatékonyabban reagálja le a vércukorszint emelkedést. Ennek köszönhetően ebéd után a vércukorszint kevésbé kiugró, és gyorsabban visszacsökken a normál tartományba.

Mivel az étkezések utáni magas vércukorszint (más néven posztprandiális hiperglikémia) nagyon káros a szervezet számára, minden olyan eszköz fontos, amivel ezt meg tudjuk előzni. Úgy tűnik, a reggelizés egy ilyen eszköz.

 

A szervezet belső órája

A másik fontos terület, amivel a reggelizés kedvező hatásait magyarázhatjuk, a szervezet belső órájához kapcsolódik, ezt nevezzük cirkadián órának.

A központi cirkadián óra a hipotalamuszban található. Ez állítja be a cirkadián ritmust, ami kb. 24 órás (innen a cirkadián elnevezés, ami latinul azt jelenti körülbelül egy napos). A belső óra beállításában a fény és sötétség, vagyis a nappal és az éjszaka változásának van szerepe.

A központi órán túl a szervezetünkben számos „clock” gén található szinte minden szervünkben, pl. az izmokban, a májban, a belekben és a hasnyálmirigyben. Ezeket a központi óra („master clock”) irányítja.

Ezek után nem meglepő, hogy a cirkadián órának rendkívül fontos szerepe van a szervezet anyagcserefolyamatainak szabályozásában, többek között a vércukorháztartásban is, mivel befolyással van a metabolikus enzimek, hormonok és transzport rendszerek aktivitására.

A cirkadián óra hatással van az alábbiakra:

  • Béta-sejtek inzulintermelő funkciója
  • Inzulinérzékenység
  • Izmok glükózfelvétele
  • Izmok glikogéntárolása (glikogén = raktározott cukor)
  • Máj glükóz kibocsátása
  • GLP-1 termelés (ez egy inkretin hormon, ami az étkezések során termelődik a vékonybélben, és stimulálja a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulintermelését)

Az emberi szervezet a nappali aktivitásra lett teremtve, és a cirkadián ritmusunk is egyértelműen a nappali táplálékfelvételt támogatja. Számos anyagcserefolyamat a nap első felében működik a legoptimálisabban. Reggel a legjobb az inzulinérzékenység, a béta-sejtek válaszkészsége, a GLUT-4 aktivitás és az izmok glükózfelvétele. (GLUT-4 = Glucose Transporter type 4: a sejtek glükózfelvételében játszik szerepet.)

Számos tudományos vizsgálat bizonyítja azt, hogy ugyanazon szénhidrátmennyiség elfogyasztása reggel sokkal kisebb vércukorszint emelkedést okoz, mint este – egészséges és kettes típusú cukorbeteg személyeknél is.

A vizsgálatokból azt is tudjuk, hogy a reggeli kihagyása kedvezőtlenül befolyásolja a „clock” és metabolikus gének kifejeződését (lásd a lenti ábrán2 ).

Ezzel szemben a reggelizésnek nagyon pozitív a hatása, sőt minden étkezés közül a reggelizésnek van a legerőteljesebb hatása a fenti rendszer megfelelő működésének beállításában. Ennek köszönhető, hogy a reggelizés meghatározó nem csak a reggeli, de az ebéd és a vacsora utáni, vagyis az egész napi vércukorszintek alakulásában is.

 

Összefoglalás

A reggelizés tehát számos pozitív anyagcserehatással jár, míg a reggeli kihagyása az epidemiológiai vizsgálatok szerint a hízással, valamint az inzulinrezisztencia és kettes típusú cukorbetegség kialakulásával függ össze.

És vajon a reggelizés a fogyásban is segíthet? Ezzel fogunk foglalkozni a következő részben…

 

 

Irodalomjegyzék

  1. Vagn Korsgaard, T. & Colding-Jørgensen, M. Time-dependent mechanisms in beta-cell glucose sensing. J. Biol. Phys. 32, 289–306 (2006).
  2. Jakubowicz, D. et al. Influences of breakfast on clock gene expression and postprandial glycemia in healthy individuals and individuals with diabetes: A randomized clinical trial. Diabetes Care 40, 1573–1579 (2017).
  3. Jakubowicz, D. et al. Fasting Until Noon Triggers Increased Postprandial Hyperglycemia and Impaired Insulin Response After Lunch and Dinner in Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial. Diabetes Care 38, 1820–1826 (2015).
  4. Kobayashi, F. et al. Effect of breakfast skipping on diurnal variation of energy metabolism and blood glucose. Obes. Res. Clin. Pract. 8, e249–e257 (2014).
  5. Jakubowicz, D., Wainstein, J., Tsameret, S. & Landau, Z. Role of high energy breakfast “big breakfast diet” in clock gene regulation of postprandial hyperglycemia and weight loss in type 2 diabetes. Nutrients 13, (2021).