Gyakran előfordul, hogy felpuffadsz, görcsöl a hasad, hasmenésed vagy székrekedésed van és gázok gyötörnek? Körülbelül a népesség 20%-ára jellemzőek ezek a tünetek, noha semmiféle szervi elváltozásuk nincsen. Ezt az állapotot nevezzük irritábilis bél szindrómának, rövidítve IBS-nek. Ebből a cikkből megismerheted az IBS okait és leghatásosabb kezelési módját, a FODMAP-szegény diétát.

Mi az az IBS?

Az irritábilis bél szindróma a funkcionális bélbetegségek csoportjába tartozik. Bár kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket okoz, nem mutatható ki olyan szervi elváltozás, ami okolható lenne a panaszokért.

Míg például cöliákia esetén endoszkópos vizsgálattal látható, hogy a vékonybél bolyhai károsodtak, IBS esetén teljesen normális lehet a bélszerkezet. A tüneteket nem fiziológiai elváltozás okozza, ezért az orvosok előszeretettel mondják azt, hogy pszichoszomatikus betegségről van szó, vagyis a panaszokért pszichés tényezők tehetők felelőssé. Bár valószínűleg ebben is lehet igazság, ma már számos olyan étrendi tényezőt sikerült felderíteni, melyek fokozhatják a tüneteket. Ezekre odafigyelve, megfelelő diétát kialakítva a legtöbb IBS-es páciens állapota jelentősen javítható.

IBS diagnózisa

Mivel egy tünetegyüttesről van szó, nincs egyetlen vizsgálat, amivel egyértelműen diagnosztizálni lehetne a kórképet. A legfontosabb minden esetben az, hogy az orvos kiszűrje az egyéb lehetséges okokat. Ilyen lehet például a cöliákia, a colitis ulcerosa vagy a Crohn betegség.

IBS terápiája

Mivel IBS-ben a belek fokozott szenzitivitása miatt számos élelmiszer tünetprovokáló lehet, a kezelés legfőbb eleme az egyéni toleranciának megfelelő egészséges étrend kialakítása. A cikk második felében erről lesz szó.

 

A FODMAP-szegény diéta bemutatása

A tudományos vizsgálatok szerint a FODMAP-szegény diéta az irritábilis bél szindrómás emberek 75%-ánál hatásosan enyhíti a tüneteket.

A FODMAP egy betűszó, mely az alábbi szavakból áll össze: Fermentábilis Oligo-, Di-, Monoszacharidok és Poliolok. Ezek azok a tápanyagok, melyek a legtöbb esetben panaszokat okoznak IBS-ben.

A FODMAP-ok olyan rövid szénláncú szénhidrátok, melyek a vastagbélben gyorsan fermentálódnak, miközben hidrogén, metán és széndioxid keletkezik. Ennek köszönhető a puffadás és gázosodás. Mivel ozmotikus hatásuk is van, hasmenést is okozhatnak.

A legmagasabb FODMAP-tartalmú élelmiszerek a következők:

  • Búza
  • Hagymafélék: pl. vöröshagyma, fokhagyma
  • Csicsóka
  • Hüvelyesek: pl. bab, lencse, csicseriborsó, sárgaborsó, szója
  • Káposztafélék
  • Magas fruktóztartalmú gyümölcsök: pl. alma, körte, cseresznye, szilva, nektarin, őszibarack, görögdinnye, mazsola
  • Méz
  • Agavé szirup
  • Tejtermékek: pl. tej, joghurt, túró, lágy sajtok
  • Cukoralkoholok: pl. xilit, maltit, szorbit

Bár a fenti élelmiszerek többnyire tünetprovokálók IBS-ben, általában nincs szükség a teljes eliminációjukra. Mivel minden eset egyedi, a cél az egyéni toleranciának megfelelő étrend kialakítása. Ehhez persze nyomozásra van szükség. Csakis úgy találhatod meg a számodra ideális étrendet, ha kísérletezel. Ehhez érdemes vezetni egy táplálkozási naplót, melyben felírod, mikor, mit ettél, és mikor, milyen panaszokat tapasztaltál. Az eliminációs diéta pontos kivitelezéséhez érdemes segítséget kérni egy dietetikustól (például tőlem).

FODMAP-mentes és FODMAP-szegény élelmiszerek:

  • Húsok
  • Tojás
  • Növényi olajok
  • Olajos magvak (egyszerre max. 20g mennyiségben): pl. dió, mandula, földimogyoró
  • Quinoa
  • Rizs
  • Alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök: pl. banán, narancs, mandarin, grapefruit, kivi
  • Nem-puffasztó zöldségek: pl. sárgarépa, cukkini, burgonya, paradicsom, padlizsán
  • Laktózmentes tejtermékek

Tudd, hogy nincs sablon diéta!

Mivel minden embernek egy kicsit másként működik az emésztőrendszere, nem szabad sablonokban gondolkodni. Azt javaslom, kezdj el kísérletezni! Próbáld meg csökkenteni a FODMAP-beviteledet, és tapasztald ki, mely élelmiszer elhagyása hozza a legtöbb javulást. Ebben segíthet, ha egy szigorúbb eliminációs diétával kezdesz, majd fokozatosan vezeted vissza a potenciálisan tünetprovokáló ételeket. Ha kellene egy kis segítség az oknyomozáshoz és az eliminációs diéta kivitelezéséhez, kattints ide!

 


Felhasznált irodalom:

The FODMAPs Approach – Today’s Dietitian Vol. 12 No. 8 P. 30
Successful Low-FODMAP Living – Today’s Dietitian Vol. 14 No. 3 P. 36