Sokan kezdenek el sportolni azzal a céllal, hogy leadjanak néhány kilót. Tudományos tény azonban, hogy a fizikai aktivitás fokozása nem feltétlenül jár együtt a fogyással. Vajon miért van ez így? Ebből a cikkből kiderül.

Miért nem fogyok az edzések ellenére?

A kutatók több hipotézist is felvetettek már, melyek magyarázhatják ezt a tapasztalatot:

1. Edzés utáni jutalmazás
Úgy tűnik, a legtöbb ember, hajlamos megjutalmazni magát az edzés után, és így könnyen kompenzálják a testmozgás során elégetett kalóriákat, sőt talán még többet is…

2. Elégetett kalóriák túlbecsülése
Az emberek hajlamosak jelentősen túlbecsülni az edzés során felhasznált kalóriák mennyiségét, de az étkezések során elfogyasztott kalóriamennyiséget alábecsülik.

Szóval attól még, hogy edzettél egy órát, nem kellene finomságokkal jutalmazni magadat, abban a hitben élve, hogy ezt most megérdemled! Ez esetben ugyanis nem sok fogyásra számíthatsz.

De nem mindenkinél ez a helyzet!

Vannak, akik könnyen és gyorsan visszapótolják az elégetett kalóriákat, és vannak, akik nem. Mi a különbség a két csoport között? Nos, egy nagyon izgalmas kutatás éppen erre a kérdésre kereste a választ.

Brian Wansink, a nagysikerű Mindless Eating című könyv szerzője (magyarul Evés ész nélkül címmel jelent meg) és munkatársai az alábbi hipotézist állították fel:

Ha a mozgást szórakozásként élik meg az emberek, kevesebb hedonikus ételt (pl. csokoládé) esznek utána, mintha a mozgást testedzésként fogták volna fel.

Ezt a felvetést három vizsgálattal is tesztelték, és az eredmények egyöntetűek voltak: azok a résztvevők, akik a mozgást inkább szórakozásként élték meg, kevesebb hedonikus ételt ettek utána, mint azok, akik a mozgást edzésnek tartották.

Ez egybehangzik az előzetes tudományos eredményekkel, melyek szerint a nagy erőfeszítéssel járó feladatok után hajlamosak vagyunk megjutalmazni magunkat. Ha a testmozgást szórakozásként éled meg, és valóban élvezed, akkor nem úgy fogod azt abbahagyni, hogy ennyi szenvedés után jár valami jutalom.

Ahogy egy korábbi cikkemben is írtam róla, a fenntartható testmozgás kulcsa az, hogy élvezed, amit csinálsz. A fenti kutatás is csak ezt erősítette meg. Ha olyan mozgásformát választasz, amit valóban szívesen gyakorolsz, akkor sokkal jobb eredményekre számíthatsz, és biztosan könnyebben be tudod azt építeni a szokásaid közé.

Móka vagy testedzés?

Természetesen a kettő nem zárja ki egymást, de nem mindegy, hogyan gondolkodsz róluk. Ha most akarod elkezdeni az aktívabb életet, elsősorban ne az alapján dönts, hogy hány kalóriát égethetsz el az adott mozgással. Inkább azt vedd fontolóra, hogy mennyire szívesen csinálnád ezt a fajta mozgást rendszeresen. Úgy vélem, ezzel a megközelítéssel könnyebben elérheted, hogy a rendszeres fizikai aktivitás hosszú távon is az élted részévé válhasson.


Felhasznált irodalom:

Werle, C. O. C., Wansink, B., & Payne, C. R. (2015). Is it fun or exercise? The framing of physical activity biases subsequent snacking. Marketing Letters, 26(4), 691–702. http://doi.org/10.1007/s11002-014-9301-6