Sokan szeretnének fittebbé és csinosabbá válni. Ennek érdekében elkezdenek edzeni. Lelkesen csinálják néhány hétig… Majd a legtöbben abba is hagyják. De miért? Mi a titka a fenntartható testedzésnek? Ebből a cikkből megtudhatod!

Testedzés szempontjából az embereket a következő 4 csoportba lehet sorolni:

1. Mozgásszegény életmódot élő: ő szinte semmilyen testedzést nem végez a szabadidejében. Legfeljebb a busz után fut néha napján. Munka után inkább a passzív pihenést választja: beül a tv elé, vagy olvas egy könyvet.

 2. Fizikai munkás: mivel neki a munkája a mozgás, ő szinte minden nap kemény terhelésnek teszi ki a testét. Ő is a passzív pihenést választja, amikor hazaér, de neki szüksége is van rá, hisz holnap újra kezdődik a kemény munka.

3. Rendszeres testedzést végző: általában ülő foglalkozású, de munka előtt vagy után a hét több napján is szakít időt a sportra. Igaz, hogy néha fáradt, de valamiért mégsem szereti kihagyni az edzést.

4. Átmeneti sportoló: ő az, aki időnként megpróbálja beépíteni a testedzést az életébe. Vesz egy fitness bérletet vagy egy futó cipőt, egy ideig még lelkes is, de legfeljebb 1-2 hónap után feladja. Ha Te ebbe a csoportba tartozol, ez a cikk Neked szól!

Mi a harmadik csoport titka?

A harmadik csoportba tartozó emberek általában már gyermekkoruk óta rendszeresen sportolnak, hosszabb kihagyások nélkül. Számukra a testedzés az élet része, és hiányzik nekik, ha ki kell hagyni.

De vajon hogyan csinálják? Mi a fenntartható testedzés titka? A választ a motivációjukban kell keresni.

Először nézzük meg a négyes csoport motivációját! Ők azért akarnak sportolni, hogy egészségesebbek legyenek, lefogyjanak és jobb legyen az alakjuk. Főleg a nőkre jellemző, hogy a fő ösztönzőjük az, hogy utálják a testüket, és szeretnék azt megváltoztatni.

Ezzel szemben a harmadik csoport fő motivációja egészen más. Azok az emberek, akik évtizedek óta rendszeresen edzenek, azért csinálják, mert SZERETIK.

Szeretnek sportolni, jobban érzik tőle magukat, és élvezik a mozgás örömét. Ez a fenntartható testedzés kulcsa.

Nem egy távoli cél, amiért még hónapokat vagy éveket kell végigküzdeni, hanem egy sokkal rövidebb távú cél: jól érezni magam az edzés közben, vagy legkésőbb az edzés után. Akik szokásukká tudták tenni a sportolást, egytől egyig ezért csinálják.

Lépj be a klubba!

Ha Te is szeretnél a hármas csoporthoz tartozni, nem kell mást tenned, mint megtalálni a számodra élvezetes mozgásformát, amit valóban örömmel végzel, és tényleg jól érzed magad tőle.

Ha utálsz futni, akkor NE fuss! Csak azért mert valami egészséges, nem jelenti azt, hogy mindenkinek azt kell csinálnia. Határozd el, hogy megkeresed a kedvenc sportodat, amit rendszeresen tudsz majd gyakorolni, és addig ne add fel, míg meg nem találod!

Biztos vagyok benne, hogy létezik olyan sport, amit Te is örömmel és szívesen végzel. Ha pedig már megvan, nem okoz majd nehézséget, hogy rendszeresen végezd, hisz az edzés nem büntetés lesz, hanem ajándék.