Az általános szemlélet szerint a kettes típusú cukorbetegség egy gyógyíthatatlan krónikus betegség. A kezelés célja a megfelelő vércukorszint fenntartása, a szövődmények megelőzése, és a betegség progressziójának lassítása. A hagyományos kezelési módszerekkel ez az esetek jelentős részében nem sikerül, és a cukorbetegek 50%-a már a diagnózist követő 10 éven belül inzulin kezelésre szorul. Ahogy a szénhidrát anyagcsere egyre rosszabbá válik, egyre több gyógyszerre és inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint beállításához. Gyakran még így sem sikerül ideális vércukor értékeket elérni, ezért az évek alatt egyre több szövődmény alakulhat ki. Ilyen szövődmény lehet a látás károsodása, az idegek károsodása, a vese károsodása és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

Mivel a cukorbetegség világszerte több, mint 420 millió embert érint, a hagyományos kezelésnél jobb módszerekre lenne szükség. De vajon van ilyen?

A diabétesz kezelésének új szemlélete

Az utóbbi években több olyan tudományos eredmény is született, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a kettes típusú cukorbetegséget akár VISSZA IS LEHET FORDÍTANI. Jelenleg három olyan stratégiáról tudunk, melyekkel ezt a cukorbetegek nagy részénél el lehet érni. Ebből a cikkből megtudhatod, milyen lehetőségekről van szó.

Mielőtt azonban belemegyek a részletekbe, azt szeretném kiemelni, hogy sajnos, azt nem jelenthetjük, ki hogy a cukorbetegség gyógyítható lenne. Itt most nem gyógyításról van szó, hanem visszafordításról, vagy más kifejezéssel élve remisszióról. A következőkben bemutatott módszerekkel a cukorbetegség sok esetben remisszióba vihető. Ez azt jeleni, hogy a betegség tünetmentessé tehető. Ez azonban csak addig igaz, míg az illető tartja magát a terápiához. Amennyiben ez hosszabb távon nem történik meg, a cukorbetegség is vissza fog térni.

A szakirodalomban a cukorbetegség visszafordítását a következőképpen definiálják: a HbA1c értékének 6,5% alá csökkenése inzulin és antidiabetikus gyógyszerek használata nélkül – kivéve a metformint. (A metformin azért kivétel, mert annak a cukorbetegségen túlmutató indikációi is lehetnek.)

Az alábbiakban bemutatom azokat a módszereket, amelyek a cukorbetegség visszafordításához vezethetnek a tudományos vizsgálatok szerint.

 

1. Nagyon alacsony energiatartalmú diéták

Több olyan vizsgálat is van, melyben a cukorbetegek egy részénél nagyon alacsony energiatartalmú diéta alkalmazásával a diabéteszt vissza lehetett fordítani – legalábbis rövid távon. A három lehetőség közül ez a legkevésbé hatékony és fenntartható, ezért erről nem is beszélek részletesen. Napi 800 kcal-val valóban sokat lehet fogyni, és gyakran a cukorbetegség is visszafordítható, de ennek a módszernek nagyon sok a hátránya.

A nagyon alacsony kalóriabevitelnek káros hatása van az anyagcserére. Az pedig nem kérdés, hogy ilyen alacsony energiabevitelt hosszú távon nem lehet fenntartani. Ha az illető abbahagyja a szigorú étrendet, nagyon nagy eséllyel vissza is fog hízni, és a cukorbetegsége is visszatér. Én ezt a módszert senkinek nem ajánlom.

 

2. Bariátriai sebészet

A bariátriai sebészet az elhízás sebészeti úton történő kezelését jelenti. Ezt az eljárást jelentős súlyfelesleg, és a diétás próbálkozások sikertelensége esetén lehet alkalmazni. A két leghatékonyabb eljárás a gyomor bypass műtét és a sleeve műtét.

Gyomor bypass műtét: ez a műtét lényegében gyomor áthidaló beavatkozást jelent. (Hivatalos nevén Roux-en-Y Gastric Bypass). A műtét során a gyomor egy részét szó szerint elvarrják, és ez által egy sokkal kisebb térfogatú gyomrot hoznak létre. Ezt a kis gyomrot utána összekötik a vékonybéllel, de úgy, hogy a vékonybél első 1-1,5 méteres szakaszát kiiktatják. Ezzel csökkentik a vékonybél felszívó felületét. Így az a kevés táplálék sem tud teljesen felszívódni és hasznosulni, aminek a felvételét a pici gyomor lehetővé teszi. A műtét eredményeként jelentős fogyás érhető el.

Sleeve műtét: más néven csőgyomor műtét. Itt is egy kisebb gyomrot hoznak létre a gyomor nagyobb részének elvarrásával, majd ezt követően a felesleges gyomorrészt kivágják, és eltávolítják. A kis gyomor normál módon kapcsolódik a vékonybélhez, tehát itt nem iktatják ki a vékonybél első részét. Természetesen ez a műtét is jelentős fogyáshoz vezet.

Ezek a bariátriai műtétek a cukorbetegek 80%-ánál a diabétesz visszafordítását eredményezik. Ami nagyon érdekes, az az, hogy a vércukorszintek javulása már jóval a fogyás előtt bekövetkezik, már napokkal a műtét után. A kedvező hatás feltehetően az emésztőrendszer anatómiai változásaival járó hormonális változásoknak köszönhető. Többek között a következő gasztrointesztinális hormonok szintjében jön létre változás: ghrelin, leptin, kolecisztokinin, PYY, GLP-1.

A hormonális változások mellett a bariátriai műtétek a bélflórában is drasztikus változásokat okoznak. A műtét után az elhízott betegek bélflórája a sovány emberek bélflórájához hasonló összetételűvé alakul át.

Szóval a bariátriai műtétek igencsak hatásosak az elhízás és a cukorbetegség kezelésében. De milyen áron? Ennek az eljárásnak számos hátránya van:

 • A műtétek komplikációkkal és szövődményekkel járhatnak (sleeve műtétnél az esetek 13%-ában, bypass műtétnél 21%-ában)
 • Nagyon drága műtétről van szó (csak a műtét 2 millió forint körül van Magyarországon, és akkor még nem számoltuk bele a műtét előtti és utáni vizsgálatok és konzultációk díját)
 • A hatás nem feltétlen maradandó. Az esetek 25-35%-ában a műtét után jelentős visszahízás következik be.

És még egy szempont, amit érdemes mérlegelni: gondolj bele, hogy ezzel a műtéttel a tested egészséges szerveit csonkítanád meg! Lehet, hogy valaki nagyon el van hízva, és nem jó az egészsége, de biztos, hogy ez elég indok ahhoz, hogy sok pénzért megcsonkítsák a gyomrát és a vékonybelét, amik egyébként egészségesen működnek? A választ rád bízom…

 

3. Nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend

A legjobbat hagytam a végére. Véleményem szerint ez a módszer a legjobb az elhízás és cukorbetegség kezelésére. Mivel a cukorbetegség tulajdonképpen a szénhidrát intolerancia állapota, nem meglepő, hogy a szénhidrátbevitel jelentős korlátozásával állapotjavulás érhető el.

A nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta lényegében egy ketogén étrendet jelent, ami naponta körülbelül 20-30 gramm szénhidrátot tartalmaz cukorbetegség esetén. Ezzel az étrenddel is rendkívül hatékonyan javítható a vércukor háztartás. Egy jelenleg is zajló vizsgálatban ketogén étrenddel a cukorbetegek 60%-ánál már egy éven belül sikerült visszafordítani a cukorbetegséget.

Ennek a módszernek számos előnye van:

 • Nagy hatékonyság a vércukorszint csökkentésében és a fogyásban
 • Nincs szükség kalória-korlátozásra, mégis fogyáshoz vezethet
 • Sokkal olcsóbb, mint a bariátriai műtétek
 • Fenntartható, hisz nem kell éhezned, és finom, zsírban gazdag ételeket ehetsz

Mindemellett azért van két hátránya is:

 • Gyakran támogatást igényel az alkalmazása (cukorbetegség esetén mindenképp orvossal és dietetikussal történő együttműködést!)
 • Hosszú távú adataink még nincsenek a hatásosságról, ezért további vizsgálatok szükségesek (de arra van adat, hogy 2 éven belül nagyon kedvezőek a változások).

 

Összefoglalás

Jelenleg is zajlik a paradigmaváltás az orvostudományban a diabétesz kapcsán. Egyre több ígéretes tudományos eredmény, és sikertörténet igazolja, hogy a cukorbetegség nem feltétlen egy progresszíven romló krónikus betegség, hanem van lehetőség az állapot visszafordítására is. A cikkben bemutatott három stratégia közül, véleményem szerint, a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta alkalmazása a legkedvezőbb terápia, hisz ennek van a legtöbb előnye, és a legkevesebb hátránya.

Ha szeretnél többet megtudni erről az étrendről, ajánlom figyelmedbe a KETO TudásBázist, ahol minden fontos információt megtalálsz a ketogén diéta elméletéről és gyakorlatáról. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez a felület csupán oktatási célú, és nem helyettesíti az orvosi konzultációt! Ha cukorbeteg vagy, és szeretnél átállni a ketogén étrendre, mindenképpen egyeztess a kezelő orvosoddal, mert a szénhidrátbevitel hirtelen csökkentése mellett a gyógyszeres és inzulin kezelést is módosítani kell!

Nézd meg a KETO Alapok kurzus első videóját itt!

 


Felhasznált irodalom:

 1. Hallberg, S. J., Gershuni, V. M., Hazbun, T. L. & Athinarayanan, S. J. Reversing Type 2 Diabetes: A Narrative Review of the Evidence. Nutrients 11, 766 (2019).
 2. Hallberg, S. J. et al. Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study. Diabetes Ther. 9, 583–612 (2018).
 3. Reversing Type 2 Diabetes with Bariatric Surgery, Very Low Calorie Diets, and Carbohydrate Restriction: A Review of the Evidence