A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik legfőbb pillére, mégis sokak életéből hiányzik. Ezzel a cikkel szeretnék egy kis bátorítást adni azoknak, akiknek eddig nem sikerült jó szokásukká tenni a rendszeres testmozgást. Érdemes megfogadni a következő tanácsokat!

1. Kezdd kicsiben!

Nem kell rögtön a maratoni távra készülni. Ha az utóbbi hónapokban nem igazán edzettél, akkor kezdd kicsiben, és tartsd be a fokozatosság elvét. Ezzel megelőzheted a túlerőltetésből fakadó sérüléseket.

2. Tűzz ki célokat!

Tűzz ki magadnak kisebb célokat, és érd el őket! Ezek motiválni fognak, hogy egyre magasabbra tedd a lécet. De vigyázz! Ha már az elején túl magasra teszed, nem fogod tudni átugrani, és rögtön kudarcélménnyel indítasz. Inkább kezdd kisebb célokkal, de azokat érd el. Így a sikerélmények motiválni fognak a folytatásban.

3. Legyél következetes!

A rendszeres testmozgás eléréséhez csupán arra van szükség, hogy a mozgás szokásoddá váljon. A szokások kialakulásához pedig sok-sok ismétlésre van szükség. Ha például kitűztél egy olyan célt, hogy kedden és csütörtökön munka után elmész úszni, akkor légy benne következetes, és tényleg menj el úszni. Ha így teszel, idővel szokásoddá fog válni a dolog, és már szinte automatikusan is menni fog.

4. Legyél rugalmas!

Nem érdemes a megfelelő körülményekre várni, amikor majd sok időd lesz, sok pénzed, és sok motivációd. Könnyen lehet, hogy ez az idilli helyzet soha nem fog elérkezni. Azt javaslom, inkább építsd be a testmozgást MOST. Ha nem is tudsz túl sok időt rászánni, kezdd el! A semminél még a nagyon kevés is több. Ha van rá napi 15 perced, már tudsz egy jót sétálni, vagy elvégezhetsz néhány erősítő gyakorlatot. Ne becsüld le a kis lépések erejét! Legyél rugalmas, és igazítsd a mozgást a jelenlegi körülményeidhez!

5. Legyél türelmes!

Ha az utóbbi években nem voltál túl aktív fizikailag, akkor lehetséges, hogy az első néhány edzés után még nem fogsz szárnyalni. Könnyen lehet, hogy nagyon elfáradsz és izomlázad is lesz. Talán kicsit be vagy már „rozsdásodva”, ezért időre van szükség, hogy újra formába lendülj. Légy magadhoz türelmes, és ne keseredj el, ha egy-két hét alatt még nem látsz drasztikus fejlődést. Kitartás!

6. Alkalmazz emlékeztetőket!

Mi motivál a testedzésre? Szeretnél jobb formába lendülni, fittebb és csinosabb lenni? Írd össze a legfőbb motiváló faktorokat, és időnként olvasd el! Emlékeztesd rá magad, hogy miért érdemes ma is időt szakítanod a mozgásra.

7. Jutalmazd meg magad!

A jutalmak is segíthetnek, hogy fenntartsd a motivációt. A legjobb jutalom persze maga a mozgás öröme, de néha szükség lehet ennél többre is. Valaki például minden edzés után bedob egy perselybe egy százast, és ha már összegyűlt pár ezer forint, vesz magának valami különlegeset. Próbáld ki!

8. Tervezz előre!

Minél több az akadály, annál kisebb valószínűséggel tudod tartósan beépíteni a rendszeres mozgást az életedbe. Proaktív tervezéssel csökkentheted az akadályok számát. Ha például már reggel bepakolod az úszós cuccod, és előre beírod a munkahelyi naptáradba, hogy kedd este úszni fogsz, akkor sokkal valószínűbb, hogy sikerül is elmenned. Vagy, ha tudod magadról, hogy este már túl fáradt vagy az úszáshoz, akkor talán érdemesebb egy reggeli edzést betervezni.

9. Csináld csapatban!

Egy csapat vagy egy edzőtárs nagyon jó húzóerőt jelenthet. Van úgy, hogy nem sok kedved van edzeni, de mivel mások számítanak rád, mégis elmész. Ha pedig már ott vagy, és csinálod, a kedved is megjön. Mindig elkezdeni a legnehezebb. Szóval keress magad mellé valakit, akivel motiválhatjátok egymást, és tudtok együtt edzeni. Akár ezt a cikket is átküldheted neki.

10. ÉLVEZD!!!

Végül, de nem utolsó sorban: ÉLVEZD A MOZGÁST! Ha például utálsz futni, akkor ne fuss! Keress olyan mozgásformát, amit szívesen csinálsz! Biztos vagyok benne, hogy mindenki találhat kedvére valót. Azok az emberek, akik egész életükben rendszeresen mozognak, elsősorban azért csinálják, mert szeretik. Ez a fenntartható testmozgás kulcsa.

Te mikor kezded?