A régi tipizálás szerint a cukorbetegségnek három fajtája van: egyes típusú, kettes típusú és gesztációs (terhességi) cukorbetegség. A tudomány mai állása szerint ennél jóval több változat létezik. Ebben a cikkben bemutatok két kevéssé ismert formát.

LADA

A betűszó a következő angol elnevezésből származik: Latens Autoimmun Diabetes in Adults. Magyarul látens felnőttkori autoimmun cukorbetegség. Mivel a tüneteket tekintve az egyes és kettes típusú cukorbetegség között helyezkedik el, néha T1,5DM-nek is szokták hívni.

Az egyes típusú diabeteshez hasonlóan itt is autoimmun betegségről van szó, ezért a vérben kimutatható valamilyen autoantitest (általában GAD = glutamát dekarboxiláz antitest). Ez az autoantitest vezet a hasnyálmirigy inzulint termelő béta sejtjeinek károsodásához. LADA esetén ez a károsodás igen lassú, progresszív jellegű.

Szemben az egyes típusú cukorbetegekkel, LADA esetén nem jellemző a fogyás és a ketózis. Ugyanakkor nem jellemzőek a kettes típusú diabetes tipikus tünetei sem, mint pl. a magas vérnyomás, magas vérzsírszint és az elhízás.

LADA esetén kezdetben akár elegendő lehet a dietoterápia, vagyis csupán az étrendre való odafigyeléssel kordában tartható a vércukorszint, de általában néhány hónap vagy akár év múlva szükség lesz az inzulinterápiára is.

MODY

A betűszó a következő angol elnevezésből származik: Maturity Onset Diabetes of the Young. Magyarul: felnőtt diabétesz, amely fiataloknál jelentkezik.

A betegség egy genetikai mutációnak köszönhető, ami miatt a hasnyálmirigy béta sejtjei nem képesek elegendő inzulint kiválasztani. Bár általában serdülő vagy fiatal felnőtt korban jelentkezik, általában csak sokkal később kerül diagnosztizálásra.

Itt sem jellemzőek a kettes típusú cukorbetegség tünetei, vagyis az elhízás, az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás, és a magas vérzsírszint. De az egyes típusra jellemző autoantitestek sem mutathatók ki.

Sajnos sokszor összetévesztik az egyes típusú cukorbetegséggel, noha lehetséges, hogy helyes diagnózis mellett az inzulinkezelés elkerülhető lenne. MODY esetén ugyanis a vércukorszint gyakran orális antidiabetikummal is normál szinten tartható (pl. szulfanilurea készítménnyel).

 

 


Felhasznált irodalom: Today’s Dietitian Vol. 16 No. 10 P. 36