„Köszvényes vagyok. Esetemben alkalmazható a ketogén étrend?”

Köszvény esetén nem ajánlott a ketogén diéta, mivel a ketogén diétára történő átállás során átmenetileg jelentősen megemelkedhet a húgysavszint. Ez nem-köszvényes egyéneknél semmilyen problémát nem szokott okozni, aki azonban hajlamos a köszvényre, annál köszvényes rohamhoz vezethet.

Miért emelkedik meg a húgysavszint a ketogén diétán?

A ketogén diétán a szervezet ketontesteket termel, melyek egy részét a vese választja ki a vizeletbe. A húgysavat szintén a vese választja ki a vizeletbe. Mivel a diétára történő átállás elején a vese meglehetősen sok ketontestet választ ki, ezzel egyidőben kevesebb húgysavat tud üríteni. A húgysav és a ketontestek lényegében versengenek a kiválasztásért. Ennek köszönhető az, hogy a ketogén diétára történő átállás során jelentősen megemelkedhet a húgysavszint. Ez az állapot általában 6-8 hét urán rendeződik.

Ha valakinek korábban köszvénye volt, és mégis ketózni szeretne, az átállás időszakában szüksége lehet gyógyszeres kezelésre (allopurinol) a köszvényes roham megelőzésére. Mindenképpen javasolt orvossal egyeztetni a témában!

 

További információ a ketogén diétáról a KETO TudásBázison.

 

FIGYELEM! Az itt olvasható információk csupán tájékoztató jellegűek. Nem helyettesítik az orvosi konzultációt vagy kezelést!