Ha egészségmegőrzésről van szó, a legtöbben a helyes táplálkozásra és a rendszeres testedzésre gondolnak, és igazuk is van. Ezek a tényezők valóban rendkívül fontosak, de az egészség megőrzéséhez ennél többre van szükség.

Egy érdekes kutatás

Julianne Holt-Lunstad és munkatársai egy igen nagy kutatást végeztek. Több, mint 3 millió ember adatait elemezték, és azt vizsgálták, milyen összefüggés van az élethossz és a szociális izoláció között.

Az eredmények rendkívül érdekesek. A vizsgálat összefüggést talált a szociális izoláció és a korai elhalálozás között, vagyis azok az emberek, akik magányosak, nagyobb eséllyel halnak meg idejekorán.

Az eredmények arra utalnak, hogy a magányosság hasonló mértékű kockázati tényező az élethosszra nézve, mint az elhízás.

Társas magány

Ha magányosságról van szó, ne csak arra gondolj, hogy valaki egyedül él, nincsenek barátai, és sosem mozdul ki otthonról. Sajnos ez sem ritka, de a társas magány jelensége sokkal gyakoribb. Lehet, hogy sok haverja van valakinek, de egyikkel sem tud igazán mély témákról beszélgetni. Eljárhatnak koncertekre, és jól szórakozhatnak, de azt egyikük sem tudja, mikkel küzd a másik, milyen lelki nehézségek vannak az életében. Aztán hazamennek a buliból, másnap felkelnek, és mélyen legbelül ürességet éreznek. Ezt az űrt semennyi buli nem tudja betölteni. Ehhez valódi bensőséges kapcsolatok kellenek.

A kapcsolatok ápolása is az egészséges életmód része

Ahogy a tanulmány is utal rá a szociális izoláció veszélyes lehet az egészségre nézve. Az egészség nem csupán a betegségek hiánya, és nem csak arról szól, hogy jól működik a tested. Az igazi EGÉSZ-SÉG a testi, lelki és szociális jólét állapota.

Ha legközelebb az egészségedre gondolsz, ne csak az étrended vagy az edzésterved jusson eszedbe, hanem a családod és a barátaid is. Ahhoz, hogy igazán jól lehess nem csak egészséges ételekre és rendszeres testmozgásra van szükséged, hanem szeretetkapcsolatokra is. Amikor a kapcsolataidat ápolod, az egészségedért is teszel. Ja, és nem arra gondolok, hogy írj rá valakire messengeren! Mi lenne, ha inkább személyesen találkoznátok?

 

 


Felhasznált irodalom:

Holt-lunstad J, Smith TB, Baker M, Harris T, Stephenson D. Loneliness and Social Isolation as Risk Factors for Mortality : A Meta-Analytic Review. 2015. doi:10.1177/1745691614568352.