Az utóbbi években nagyon népszerűvé vált az energiaitalok fogyasztása. Rengeteg ember tette szokásává, hogy napi rendszerességgel iszik energiaitalt, és ami a legrosszabb: sokszor gyerekről van szó! Ha úgy alakul, hogy kora reggel megyek bevásárolni, akkor szinte biztos, hogy jó néhány iskolás fiatallal találkozom, akik félálomban állnak sorban a kasszánál, kezükben egy-két energiaitallal. Ebben a cikkben szeretném felhívni rá a figyelmet, hogy ez egy nagyon rossz szokás, aminek akár veszélyei is lehetnek.

Mit tartalmaznak az energiaitalok?

Legfőbb összetevőjük a koffein és a cukor, ezen kívül általában egyéb stimulánsokat is tartalmaznak, mint például a taurin vagy a guarana, és az egészségesség látszatát keltve gyakran néhány vitaminnal is dúsítják őket.

Mennyi koffeint tartalmaznak?

Az energiaitalok koffeintartalma átlagosan 17-242mg között változik adagonként. Az összehasonlítás végett: egy csésze presszó kávéban kb. 80-100mg koffein van, egy doboz Monster Energy italban pedig 157mg.

A felnőtteknek ajánlott bevitel biztonságosnak tartott felső határa 400mg naponta. Ez elég magas érték, de fontos figyelembe venni, hogy egyéni különbségek is vannak. Aki érzékenyebb a koffeinre, annak már 100mg is fokozott szívdobogásérzést és alvási problémákat okozhat.

A serdülő korúak számára a koffeinbevitel felső határa legfeljebb 100mg/nap. Ezt akár már egy doboz erősebb energiaitallal is túl lehet szárnyalni.

Mennyi cukrot tartalmaznak?

A legtöbb energiaital nagyjából ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint az üdítőitalok – tehát nagyon sokat! Pl. a Red Bull cukortartalma 11g/100ml. Ez több, mint 2 teáskanálnyi cukor, de mivel egy adag Red Bull 250ml, összesen 5 és fél teáskanál cukorral kell számolni.

Nyilvánvaló, hogy az energiaitalokban lévő cukor hozzájárul a fogyasztásuk utáni pörgéshez, és magasabb energiaszinthez, de ez a hatás csak addig tart, míg nem sokkal később a vércukorszint le is zuhan.

Válasszunk inkább cukormenteset?

A mesterséges édesítőszerrel édesített italok nem sokkal jobbak a cukrosaknál. Fogyasztásuk összefügg a bélflóra kedvezőtlen változásával, a hízással, és a cukorbetegség kialakulásával is. Erről korábban már írtam egy hosszú cikk-sorozatot, amit itt találsz.

Lehetséges mellékhatások

Az energiaitalok túlzott bevitele veszélyekkel járhat. A koffein túladagolása magas vérnyomáshoz, fokozott szívműködéshez, és akár szívritmus zavarokhoz is vezethet. Fiatalok számára még veszélyesebb, mivel károsíthatja a fejlődésben lévő idegrendszert is. Gyakori mellékhatásai a következők: idegesség, ingerlékenység, fejfájás, alvási zavarok, emésztési problémák.

A legveszélyesebb: alkohol + energiaital

A fiatalok körében nagyon elterjedt az a szokás, hogy az alkoholt energiaitalokkal keverik. Mivel az energiaitalok stimuláns hatásuk miatt csökkentik az alkoholmérgezés érzékelhető tüneteit, a két ital együtt fogyasztása fokozott alkoholbevitelhez vezethet. Ennek következtében súlyos alkoholmérgezés alakulhat ki!

Válts egészségesebb szokásokra!

Akárhogy is nézzük, az energiaitalok fogyasztását nem nevezhetjük jó szokásnak, viszont nagyon könnyen függőséggé tud válni. Én azt javaslom, az energiát elsősorban a pihenésből nyerd. A minőségi alvást semmilyen stimuláns nem pótolhatja. Az lehet, hogy egy energiaital megivása után energikusabbnak érzed magad egy rövid időre, de valójában a szervezetednek pihenésre van szüksége. A tested az alvás órái alatt tud regenerálódni, és megújulni. Attól még, hogy az alváshiányt koffeinnel és egyéb doppingszerekkel pótolod, még nem oldódik meg a gyökérprobléma. Törekedj arra, hogy pihenj eleget!

Ha pedig eleget aludtál, de mégis nehezen indulnak a reggeleid, mivel nem vagy egy pacsirta-típus, azt javaslom, energiaitalok helyett igyál inkább kávét. Ahogy ebben a videóban részletesen beszéltem róla a kávéfogyasztás egy egészséges szokás lehet – feltéve, hogy nem teszel bele cukrot, mesterséges édesítőszert vagy egyéb “műanyagokat”.

Ha pedig nem vagy oda a kávéért, hasonló kedvező hatásokat nyerhetsz a fekete tea fogyasztásával is, sőt egyeseknek ez jobban be is válik, mert tartósabb élénkítő hatást válthat ki.

Tehát ideális esetben aludj eleget, a kevésbé ideális napokon pedig energiaitalok helyett inkább válaszd a kávét vagy a fekete teát! Ezzel máris sokkal egészségesebb szokásokat alakíthatsz ki, sőt talán még egy kis pénzt is spórolhatsz.

 


Felhasznált irodalom:

Safety and Efficacy of Energy Drinks – Today’s Dietitian Vol. 20, No. 4, P. 30