Tegnap, ahogy edzettem a fitness teremben, hallottam, hogy az egyik edző arról beszél a kliensével, hogy meg szokta-e enni a tojássárgáját. Az illető elmondta, hogy egész tojásból csak keveset eszik, nagyobb részt a tojásfehérjét használja. Ez eléggé felbosszantott ahhoz, hogy írjak róla egy cikket. A lényeg a következő:

NE DOBD EL A SÁRGÁJÁT, EGYÉL NYUGODTAN EGÉSZ TOJÁST!

Koleszterin hiedelem

Az utóbbi évtizedekben az egészségügyi szakembereknek sikerült elültetni a fejekben, hogy a magas koleszterinszint káros, érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezet, ezért nem szabad túl sok koleszterint enni. Ezzel csak az a baj, hogy NEM IGAZ!

Az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a tudomány ezen a téren. Ma már tudjuk, hogy az összkoleszterin szint önmagában egyáltalán nem releváns indikátor a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját illetően.

Ráadásul a koleszterin legfőbb forrása nem a táplálék, hanem a saját májad! A koleszterin egy létfontosságú vegyület a szervezetben, és a máj nem keveset gyárt is belőle.

Tojás és koleszterin

Mivel a tojásban sok a koleszterin, a hagyományos javaslat az, hogy ne egyél belőle túl sokat. A tojásban lévő koleszterin a sárgájában található, ezért egyesek azt javasolják, dobd el a sárgáját, és használd csak a tojásfehérjét. ROSSZ TANÁCS!

A tojássárgája egy igazi tápanyagbomba. Attól még, hogy több benne a zsír és a koleszterin nem kell tőle félni. A szív- és érrendszeri betegségek oka nem a magas koleszterin vagy zsírbevitel. Ez elég összetett téma, ezért most nem megyek bele, elég, ha annyit megjegyzel, hogy az étrendi koleszterin-bevitelnek nem sok köze van a véred koleszterintartalmához.

Amiről szintén kevés szó esik, noha nagyon fontos, az az, hogy a koleszterint szállító lipoproteineknek több fajtája is van. A régi felfogás szerint az LDL a „rossz”, a HDL a „jó” koleszterin. Nos, ez elég elmaradott nézet. Ma már tudjuk, hogy az LDL-en belül is több alcsoport van, és nem mindegyik káros. (A részletekről a KETO TudásBázis vérvételi eredményekről szóló videójában beszéltem.)

Most csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy NE FÉLJ A TOJÁSTÓL! A tojás egy szuper élelmiszer, a sárgájával és fehérjével együtt, egészben, úgy ahogy van. Nagyon laktató, és tele van vitaminokkal. Nyugodtan fogyaszd rendszeresen!