Bár az ételintolerancia vizsgálatok még mindig nagyon divatosak, az allergológiai és immunológiai társaságok egyöntetű véleménye szerint, ezek a vizsgálatok nem megbízhatóak.

Mi okozza az emésztőrendszeri panaszom?

Erre a kérdésre sokan szeretnék tudni a választ, ezért az ételintolerancia vizsgálatokra igen nagy a kereslet. Állítólag ezekkel a vizsgálatok akár 220 élelmiszerre is szűrni tudnak. Igaz, hogy nem olcsók, de legalább egyszerűen és gyorsan kiderülhet, hogy mely élelmiszereket kell elhagynod az emésztésed helyreállításához. Csak egy baj van velük: NEM MEGBÍZHATÓAK!

Korábban már írtam erről egy cikket, de most újra megismétlem: nincs rá releváns tudományos bizonyíték, hogy ezek a vizsgálatok alkalmasak lennének az élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciák kimutatására!

A szakértők véleménye

Nyilvánvaló, hogy az ételintolerancia vizsgálatok hatalmas üzletet jelentenek, ezért azt kevesen reklámozzák, hogy ezek a tesztek egyáltalán nem megbízhatóak. Ha azonban megnézed néhány allergológiai társaság véleményét, elég egységes álláspontot találsz.

A következő szervezetek NEM ajánlják az immungloblulin-G alapú ételintolerancia vizsgálatokat:

 • The European Academy of Allergy and Immunology
 • American Academy of Allergy, Asthma and Immunology
 • Australian Society of Allergology and Clinical Immunology
 • The Canadian Society of Allergy and Clinical Immunology
 • The Allergy Society of South Africa

A fenti szervezetek kivétel nélkül azt az álláspontot képviselik, hogy az IgG-alapú ételintolerancia vizsgálatok nem tekinthetők megbízhatónak, ezért nem alkalmasak az ételintoleranciák diagnózisának felállításához. Ha részletesebben is érdekel a szakértők véleménye, nézd meg az oldal alján található irodalmi forrásokat!

Akkor hogyan derítsem ki, mitől rossz az emésztésem?

Mivel az emésztési panaszok hátterében számos lehetséges ok húzódhat meg, első körben érdemes elmenni egy alapos orvosi kivizsgálásra. Ha az orvos szerint nincs a háttérben semmilyen allergia, szervi vagy autoimmun betegség, akkor jöhet a nyomozás!

Mivel jelenleg nem létezik olyan vizsgálat, ami pontosan meg tudná mondani, mitől vannak emésztési panaszaid, el kell kezdeni az önvizsgálatot. Ilyenkor jön  képbe az eliminációs diéta protokoll, melynek az a lényege, hogy bizonyos ideig el kell hagyni azokat az élelmiszereket, melyek gyanúsíthatók a panaszokért (pl. tejtermékek, glutén). Az elimináció akkor mondható sikeresnek, ha megszűntek a panaszok.

Ezt követően jöhet a provokáció, mely során egyenként vissza lehet vezetni az eliminált élelmiszereket. Fontos, hogy egyszerre csak egyet! Ha az adott élelmiszer problémás számodra, akkor a provokáció során vissza fognak térni a panaszok. Ha nem vagy biztos az eredménybe, ismételd meg a provokációt!

Tény, hogy ez a módszer összetettebb, és hosszadalmasabb, mint egy ételintolerancia vizsgálat, de legalább tényleg kiderülhet, hogy mely élelmiszerek okolhatóak a panaszaidért.

Összefoglalás

Jelenleg nem létezik olyan vizsgálat, amivel megbízhatóan ki lehetne mutatni az ételintoleranciákat. Én az eliminációs diéta protokollt javaslom helyettük. Ha kellene egy kis segítség a módszer kivitelezéséhez, keress fel egy dietetikust!

 


Felhasznált irodalom:

 1. Stapel, S. O. és mtsai. Testing for IgG4 against foods is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report. Allergy Eur. J. Allergy Clin. Immunol. 63, 793–796 (2008).
 2. Carr, S., Chan, E., Lavine, E. & Moote, W. CSACI Position statement on the testing of food-specific IgG. Allergy, Asthma Clin. Immunol. 8, 12 (2012).
 3. Allergy Society of South Africa. ALCAT and IgG Allergy and Intolerance Tests: Position Statement.
 4. Boyce, J. A. és mtsai. Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States: Report of the NIAID-Sponsored Expert Panel. J Allergy Clin Immunol 126, S1-58 (2010).
 5. Bock, S. A. AAAAI support of the EAACI Position Paper on IgG4. J. Allergy Clin. Immunol. 125, 1410 (2010).
 6. Lavine, E. Primer: Blood testing for sensitivity, allergy or intolerance to food. Cmaj 184, 666–668 (2012).
 7. Diagnosing Food Allergies. Today’s Dietitian Vol. 20, No. 6, P. 32