Ha szoktál tévét nézni, talán emlékszel a Nagy Fogyás című műsorra, ami néhány évvel ezelőtt ment. A valóság show az amerikai „The Biggest Loser” koppintása volt, és arról szólt, hogy két csapat súlyosan elhízott ember beköltözött egy helyre, ahol edzők és szigorú étrend segítségével kellett minél többet fogyniuk. Hétről-hétre megmérték a súlyukat, és aki a nem fogyott eleget, az kiesett. Végül az nyert, aki a legtöbb súlytól tudott megszabadulni.

Amerikában nagyon nagy népszerűségnek örvendett ez a műsor, és több évadot is csináltak belőle. A résztvevők valóban rengeteget fogytak a műsor alatt, de vajon mi történt utána? Szerencsére ma már erről is vannak adataink, méghozzá tudományos színvonalon, szóval tudjuk a választ a kérdésre. Erről szól ez a cikk, és előre szólok, hogy megdöbbentő lesz!

A vizsgálatról

Kevin Hall és munkatársai elhatározták, hogy a Biggest Loser nyolcadik évadjában résztvevő nőket és férfiakat a műsor befejeződése után is követik hat éven keresztül. Ez idő alatt több vizsgálatot is végeztek, és igencsak elkeserítő eredmények születtek, melyeket az Obesity1 nevű szaklapban publikáltak. Bár a tévében bemutatott átváltozások fantasztikusak voltak, a folytatás már cseppet sem irigylésre méltó…

Mi történt a műsor után?

A 14 résztvevőből egy kivételével mindenki visszahízta a leadott súly nagy részét, sőt voltak, akik még többet híztak, mint amennyit leadtak. Mindez annak ellenére történt, hogy komoly erőfeszítéseket tettek a súlyuk megőrzéséért. De mégsem sikerült. Vajon miért?

Hála a vizsgálatoknak ma már ezt is tudjuk: drasztikusan lecsökkent az anyagcseréjük. Az alapanyagcsere az a kalóriamennyiség, amit a szervezet nyugalomban felhasznál a testi folyamatok működtetéséhez. Minél többet mozogsz a nap során, annál több adódik hozzá ehhez az értékhez, de az energiaszükségleted nagy részét ez fogja kitenni.

Mutatok egy példát. Egy 180 cm-es, 80 kg-os férfi alapanyagcseréje kb. 1850 kcal. Ennyit minden nap megehet, még akkor is, ha egész nap az ágyban fekszik, és mégsem fog hízni. Természetesen a testmozgás hatására ez tovább nő, így egy aktív férfi akár napi 3000 kilókalóriát is elfogyaszthat.

A Biggest Loser műsor résztvevőinél az alapanyagcsere értéke átlagosan 500 kilokalóriával csökkent. Sőt, volt olyan, akinél 800 kilokalóriával! Gondolj bele, ennyivel kevesebbet kellett enniük egy nap, hogy ne hízzanak vissza! Nem csoda, hogy hosszú távon nem sikerült megőrizni a súlyukat!

Ráadásul ezt az értéket hat év után mérték, amikor már a leadott súly jelentős részét vagy még többet is visszahíztak. Ez azt jelenti, hogy a lelassult anyagcsere még a visszahízás után sem állt helyre. Magyarul: teljesen tönkrevágták a szervezetük működését.

És ez még nem minden. Az étvágyuk is kielégíthetetlen lett, mivel nemcsak a súlyuk, de a leptin szintjük is tartósan lecsökkent: hat év után is a normál érték felénél volt. Mivel a leptin a jóllakottság kialakulásáért felelős, ezek az emberek nem igazán tudtak jóllakni a fogyás után. A szervezetük folyamatosan azért küzdött, hogy visszanyerje a leadott súlyt. És úgy tűnik, ő volt az erősebb…

Danny Cahill járt a legrosszabbul

Danny nyerte a műsort, mégsem irigylésre méltó az esete. A kezdeti 195 kg-ról 87 kg-ra fogyott, vagyis több, mint 100 kilótól szabadult meg. Nem kis teljesítmény. De milyen árton?

A műsor egy szakaszában a résztvevőket hazaengedték, és otthonról kellett folytatniuk a fogyást. Danny azt tűzte ki magának, hogy napi 3500 kcal deficitet csinál. Igen, jól olvastad: NAPONTA! Érdekel hogyan csinálta? Így:

Kelés reggel 5-kor, majd 45 perc futás a futópadon. Ezt követően jött a reggeli: általában omlett egy egész tojásból + két fehérjéből, fél grapefruit és egy szelet pirítós. Utána ismét 45 perc futás, majd 40 perc pihenő. A pihi után biciklire ült, és 14 km-et tekert a konditeremig, ahol 2,5 órát edzett. Miután hazatekert a kondiból és letusolt, jöhetett az ebéd. Általában  bőr nélküli grillezett csirkemell brokkolival és spárgával. Ebéd után egy óra szieszta, majd ismét irány a konditerem még egy edzésre. Ha még így sem sikerült elérni a 3500-as kalóriadeficitet, még a vacsora után is edzett egy kicsit.

Kőkemény munka! Meg is nyerte a versenyt. De mi a helyzet hat év után? Már majdnem 50 kilót visszahízott, az anyagcseréje pedig 800 kilokalóriával alacsonyabb, mint egy azonos magasságú és testsúlyú férfié. 800 kilokalóriával! Ez egy bőséges ebéd energiatartalma!

A Biggest Loser eredménye

Elkeseredett, elhízott emberek minden erejüket megfeszítve küzdöttek, hogy lefogyjanak ország-világ szeme láttára, és sikerült is nekik. Az átmeneti örömöt azonban gyorsan felváltotta a szégyen, hisz a leadott kilók nagyon gyorsan elkezdtek visszajönni, az étvágyuk kielégíthetetlen lett, és az anyagcseréjüket sikeresen minimumra állították. Ezzel ország-világ előtt elrettentő példává lettek, hisz a New York Times2 is megírta a történetüket. Ha már ennek meg kellett történnie, legalább tanuljunk belőle!

Jelentős súlyfelesleget TARTÓSAN leadni sokkal nehezebb, mint azt sokan gondolják. Ilyen drasztikus módszert soha nem ajánlanék, mint amit ebben a műsorban alkalmaztak. Ha igazán tartós eredményt akarsz elérni, egészen más megközelítésre van szükség. És ha tetszik, ha nem, kimondom: nem biztos, hogy az a súly, amit kitűzöl magadnak reális és fenntartható számodra. Láthattad, hogy akár 100 kilót is le lehet adni drasztikus módszerekkel, de egy életre tönkre vághatod vele a szervezeted működését, és ráadásul nem is marad úgy a súlyod.

Nagyon fontos, hogy reális célokat tűzz ki, és mindig tartsd szem előtt az egészségedet! Egy ilyen cél elérésében én is szívesen segítek.

 

 


Felhasznált források:

  1. Fothergill, E. és mtsai. Persistent metabolic adaptation 6 years after “The Biggest Loser” competition. Obesity 24, 1612–1619 (2016).
  2. After ‘The Biggest Loser,’ Their Bodies Fought to Regain Weight