Ebben a cikkben egy tudományos vizsgálat 2 éves eredményeit fogom bemutatni, melyet kettes típusú cukorbetegekkel végeztek.

Virta Study bemutatása

A Virta Study egy 5 éves klinikai vizsgálat, melyben több, mint 300 kettes típusú cukorbeteg vesz részt. A résztvevők egyik csoportja (262 fő) egy ketogén étrenden alapuló kezelésben vesz részt, a másik csoport pedig a kontroll csoport (87 fő), akik a hagyományos, megszokott orvosi kezelésben és diétás oktatásban részesülnek (ami egy jóval magasabb szénhidráttartalmú, zsírszegény étrendet jelent).

A vizsgálat jelenleg is folyamatban van, de a 2 éves eredmények a héten kerültek publikálásra1 .

A ketogén diéta jelentősen jobban teljesít

Az már az egyéves eredmények publikálásából2 is látszott, hogy a ketogén diétára átálló cukorbetegek egészségi állapota sok szempontból rengeteget javult, miközben jelentősen csökkenteni lehetett a gyógyszer és inzulin adagokat – sőt többen abba is hagyhatták az inzulinkezelést!

A kétéves eredmények hasonlóan jók lettek. A hagyományos kezelésben résztvevő cukorbetegekhez képest a ketogén diéta alapú kezelésben résztvevő cukorbetegeknek továbbra is sokkal jobbak lettek az egészségi mutatói, miközben ők jóval kevesebb gyógyszert, illetve inzulint használtak.

A ketogén diétás csoport eredményei 2 év után

2 év a ketogén diétás kezelésben az alábbiakat eredményezte:

 • Alacsonyabb éhomi vércukor- és inzulinszint
 • Alacsonyabb Hemoglobin A1C érték (ami az utóbbi 3 hónap vércukor értékeire utal)
 • Alacsonyabb trigliceridszint (=vérzsírszint)
 • Alacsonyabb vérnyomás
 • Magasabb HDL-szint (=védő koleszterin)
 • Jelentős mértékű fogyás
 • Hasi zsír csökkenése
 • Gyulladásos markerek szintjének csökkenése (pl. C-reaktív protein)
 • Jobb májenzim értékek

Ezek alapján azt lehet mondani, hogy a nagyon alacsony szénhidráttartalmú, zsírban gazdag ketogén diéta számos tekintetben pozitív hatásúnak bizonyult kettes típusú cukorbetegeknél 2 év távlatában.

Hagyományos kezelés VS. ketogén diéta

A kontrollcsoport állapota, melynek résztvevői a hazánkban is alkalmazott gyógyszeres, illetve inzulinos kezelést, valamint a zsírszegény étrendi javaslatokat kapta, két év alatt nem javult, hanem sok szempontból romlott. Ráadásul közben meglehetősen sok gyógyszert kellett szedniük! Sokat, sőt egyre többet.

Az alábbi kép az átlagos inzulin dózisokat ábrázolja a két csoportnál. Látható, hogy a hagyományos kezelést kapók (usual care) esetén minden évben növelni kellett a dózist, míg a ketogén diétás csoportnál (Virta Health) évről évre csökkent a szükséges inzulindózis. Olyan résztvevők is voltak, akik már az első év elején, néhány hónap ketogén diéta után teljesen elhagyhatták az inzulint! Aki látott már inzulinnal kezelt cukorbeteget, az el tudja képzelni, hogy a rendszeres injekciók elhagyása mennyire sokat javíthat az egyén életminőségén.

Mennyire fenntartható?

Tény, hogy a ketogén diéta egy szélsőséges étkezési mód, hiszen nagyon szigorú szénhidrát korlátozással jár. Ennek ellenére a ketogén diétás csoport résztvevői viszonylag nagy arányban benne maradtak a vizsgálatban két év után is (74%). A mért ketonszintek alapján azonban azt lehet mondani, hogy a második évben azért valamelyest csökkent a diéta betartásának mértéke, hisz alacsonyabb lett a vér ketonszintje. Szerencsére a pozitív változások többsége még így is fenntartott volt.

Mivel ez egy ötéves klinikai vizsgálat, évről évre figyelemmel tudjuk majd kísérni az eredményeket. Érdekes lesz látni, hogy vajon 3-4-5 év távlatában mennyire bizonyul tarthatónak ez az életmód. Az eddigi eredmények rendkívül biztatóak, de az igazi siker az lesz, ha ezek évek távlatában is fenntarthatónak bizonyulnak.

A cukorbetegség kezelésének új szemlélete

A kettes típusú diabétesz jelenlegi kezelési módja a cukorbetegek többségénél legfeljebb az állapot romlásának lassítását tudja elérni – ezt láthatjuk a gyakorlatban is, és ezt bizonyítják a vizsgálat kontroll csoportjának eredményei is. Az évek során a cukorbetegek egyre nagyobb gyógyszeradagokat igényelnek, előbb-utóbb az inzulinkezelésre is szükség lesz, és mivel gyakran még így sem sikerül ideális vércukorszinteket elérni, egyre több szövődmény alakul ki, melyek akár a cukorbeteg életébe is kerülhetnek (pl. szív- és érrendszeri problémák).

Ideje a paradigmaváltásnak! Ahogy egy korábbi cikkemben is írtam róla, ma már egyre több biztató sikertörténet és tudományos eredmény is igazolja, hogy a cukorbetegségnek nem kellene egy progresszíven romló állapotnak lennie! Vannak ugyanis olyan lehetőségek, melyekkel akár vissza is lehet fordítani a diabéteszt!

A szomorú az, hogy jelenleg ezek az információk nagyon kevés cukorbeteghez jutnak el, és hazánkban még alig-alig van olyan szakorvos, aki tudatában van annak, hogy a ketogén diétával jelentősen javítható a páciensek állapota. Remélem, hogy a jövőben ezen a téren változások fognak történni!

További információ a ketogén diétáról

Ha szeretnél többet tanulni a ketogén diéta elméletéről és gyakorlatáról, ajánlom figyelmedbe a KETO TudásBázist, ahol elsajátíthatod az ketogén étrenddel kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

Figyelmeztetés!

Végül, de nem utolsó sorban egy figyelmeztetés: ha kettes típusú cukorbeteg vagy, és szeretnél átállni a ketogén diétára, azt javaslom, hogy ezt mindenképpen egy hozzáértő szakorvossal való együttműködés keretében tedd meg, hiszen a szénhidrátbeviteled jelentős csökkentése mellett szükség lesz a gyógyszerelésed, illetve inzulinterápiád módosítására is!

 


Felhasznált irodalom:

 1. Athinarayanan, S. J. et al. Long-Term Effects of a Novel Continuous Remote Care Intervention Including Nutritional Ketosis for the Management of Type 2 Diabetes: A 2-year Non-randomized Clinical Trial. Frontiers in Endocrinology 10, 348 (2019).
 2. Hallberg, S. J. et al. Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study. Diabetes Ther. 9, 583–612 (2018).
 3. New Virta research: sustainable diabetes reversal results lasting 2 years