KETO Q&A

Az alábbiakban néhány ketogén diétával kapcsolatos kérdésre válaszolok, amit Ti küldtetek nekem.

 

Van valami szabály arra, hogy egy-egy étkezés alkalmával maximum mennyi szénhidrátot ehetünk? Étkezéseknél a napi adagot egyenletesen próbáljuk elosztani?

Nincs kőbe vésett szabály, de alapelvéként elmondható, hogy minél több szénhidrátot fogyaszt valaki egyszerre, annál jobban meg fog emelkedni a vércukor és inzulinszintje. Egy jelentősebb inzulinszint emelkedés a ketózisból való kieséshez vezethet, ezért ezt érdemes elkerülni.

 

Normális, hogy mióta elkezdtem a KETO diétát a menstruációm korábban jön meg még akkor is, ha szedem a fogamzásgátlót? 3 hónapja csinálom a 2. hónapban jelentkezett először és most a 3.ban is.

Igen, előfordul, hogy a ketogén diéta hatással van a menstruációs ciklusra. Amennyiben ez hosszabb távon így van, mindenképpen érdemes felkeresni egy nőgyógyász szakorvost, és megnézni a hormonszinteket!

További információk a ketogén étrenden előforduló menstruációs problémákról, és a megoldási lehetőségekről a HIBAELHÁRÍTÁS A KETOGÉN DIÉTÁN kurzusban.

 

Mennyi vizet (folyadékot) szabad inni emellett az életmód mellett? Valahol azt olvastam, hogy keveset! Igaz ez?

Vannak olyan ketósok, akik ezt javasolják, de az én véleményem az, hogy a ketogén diétán érdemes jó sok vizet inni (legalább napi 2 litert), főleg az átállás időszakában!

 

Alkalmazható-e ketogén diéta sovány PCOS-ben szenvedő nőnél?

Ha az illető kórosan sovány, nem javaslom a ketogén diéta alkalmazását, mivel a fogyás nehezen kerülhető el, hízni pedig szinte lehetetlen ezzel az étrenddel. Ha az illető inzulinrezisztens, esetében egy megengedőbb LCHF (Low-Carb High-Fat) étrend lehet célravezető – természetesen megfelelő edzésprogrammal és szükség esetén étrendkiegészítők alkalmazásával együtt (bővebben az étrendkiegészítőkről itt).

 

Azt olvastam a peak oldalán, a keto ajánlásban, hogy a kevés felesleggel rendelkezőknek (5kg) nem hatásos a keto diéta a fogyásban. Ez mennyire igaz?

 Tapasztalatom szerint ez egyáltalán nem igaz. A ketogén diéta nagyon hatásos lehet azoknál is, akiknek már csak néhány kilótól kellene megszabadulni, vagy éppen a kockás has elérése a céljuk.

 

A sok zsír árthat a májnak?

Egy jól összeállított ketogén diéta nem csak, hogy nem árt a májnak, de még terápiás hatású is lehet nem-alkoholos zsírmáj esetén. Egy vizsgálatban a ketogén diéta már néhány nap alatt jelentősen csökkentette a máj zsírtartalmát.

 

Mennyire releváns és fontos vizeletben mérni a ketonszintet (Ketophan tesztcsík)?

Az, hogy fontos-e mérni a ketonszinteket, az az egyén céljaitól függ. Ha a cél csupán a fogyás, és az egyén egyébként egészséges, nem feltétlen szükséges, de főleg a diéta első időszakában megerősítő lehet a pozitív teszteredmény.

A vizelet tesztcsík az acetoacetát szintet méri. Ez a legkevésbé releváns mérési módszer. A további mérési lehetőségekről és a ketózis szubjektív jeleiről a KETO ALAPOK kurzusban tanulhatsz bővebben.

 

A keto flunak lehet-e tünete az étkezések utáni hányinger?

Igen, de kitartás! A keto flu tünetei általában elmúlnak az első egy-két hét után.

 

Lehet szoptatás alatt ketogén diétát tartani?

Szoptatás alatt nem ajánlott a ketogén diéta követése, mivel ilyenkor nagyobb a ketoacidózis kockázata.

 

Miért nem fogyok ketón?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdést sokszor kapok, de a válasz sokkal összetettebb ahhoz, hogy itt kifejtsem, ezért foglalkoztam vele részletesen a HIBAELHÁRÍTÁS A KETOGÉN DIÉTÁN című kurzusban. Itt összesen 16+1 okot mutatok be, ami fogyási akadályt jelenthet, és ennél is több megoldási lehetőséget javaslok.

 

További információk a ketogén diétáról a KETO TUDÁSBÁZISON

 

FIGYELEM! Az itt olvasható információk csupán tájékoztató jellegűek. Nem helyettesítik az orvosi konzultációt vagy kezelést!

által|2020-07-03T14:35:06+02:002020, július 2|