Az izomláz az izom fájdalmas gyulladása, ami egy megerőltető fizikai tevékenység másnapján lép fel, és általában 2-3 napig tart.

Mi válthatja ki az izomlázat?

Ha az izom hosszabb ideig nem volt kitéve komolyabb fizikai igénybevételnek, akkor szinte biztos, hogy az első edzés utáni napon erős izomláz fog fellépni. A helyzetet tovább rontja, ha az edzést nem alapos levezetéssel zártuk.

Van egy másik eset is, ami szinte garantáltan izomláz kialakulásával jár, még akkor is, ha egyébként jó edzettségi állapotban vagyunk: az új mozgások tanulása. Akármilyen edzett is egy sportoló, ha egy teljesen új, szokatlan mozgást kell megtanulnia, másnap biztosan izomláza lesz. Ennek oka elsősorban az, hogy az új mozgások tanulása során a végrehajtás még nagyon gazdaságtalan. A tanulás első lépcsője az úgynevezett durva koordinációs szint. Ekkor a sportoló még nem tudja tökéletesen szabályozni a mozdulatait, és olyan izmokat is bekapcsol a mozgásba, melyekre nincs is szükség. Később a gyakorlások hatására a mozgás eljut a finom koordinációs szintre, és ekkor már sokkal szabályozottabb, gazdaságosabb lesz a végrehajtás.

Természetesen olyan mozgás is válthat ki izomlázat, amit rendszeresen végzünk, abban az esetben, ha igen nagy az intenzitás, és elmarad a megfelelő levezetés. Például egy sportoló a versenyen kiadja magából a maximumot, megnyeri a versenyt, és a nagy örömben eszébe sem jut a levezetés. Másnap ez a sportoló biztosan izomlázról fog beszámolni.

Mi az izomláz oka?

Az izomláznak két fő oka lehet:

  1. A tejsav

Nagy intenzitású fizikai tevékenység során az izmok anaerob (oxigénhiányos) körülmények között dolgoznak. Mivel nem áll rendelkezésükre elegendő mennyiségű oxigén, nem oxidációval, hanem anaerob glikolízissel nyernek energiát. Ennek azonban van egy mellékterméke: a tejsav. Az izomban felhalmozódó tejsav gyulladást okoz, amit másnap izomlázként fogunk megélni.

  1. Mikroszakadások

Nagy ellenállással szemben végzett izommunka következtében az izomban apró mikroszakadások keletkeznek. Ezek a mikrosérülések gyulladást okoznak, ami izomlázzal jár. Ez nem egy kóros folyamat! Sőt, ha valaki szeretne erőt és/vagy izomtömeget fejleszteni erre van szüksége. A szervezetünk ugyanis nagyon okos. Az edzés hatására létrejövő sérüléseket nem az eredeti állapotba állítja helyre, hanem túlkompenzál, vagyis az elszakadt izomrostokat kissé megvastagítja, hogy ha netán máskor is ilyen nagy súlyokkal találkoznak, ne szakadjanak el. Ennek eredményeképpen a regeneráció után erősebbek leszünk.

Mi tehetünk az izomláz megelőzése érdekében?

  1. Melegítsünk be megfelelően!
  2. Tartsuk be a fokozatosság elvét!
    Ha már hónapok óta nem végeztünk intenzív testedzést, kis lépésekben kezdjünk neki, alacsony intenzitással!
  3. Minden edzést zárjunk levezetéssel, nyújtással!

Hogyan kezeljük az izomlázat?

  1. Ha az izomlázat tejsav-felhalmozódás okozta

Végezzünk alacsony intenzitású, keringésfokozó testmozgást (pl. gyaloglás, lassú kocogás). A hideg-meleg váltóvizes zuhanyzás is segíthet.

  1. Ha az izomlázat mikroszakadások okozták

Semmiképpen ne dolgozzunk rá! Pihenjünk!
Egyéb lehetőségek: jakuzzi, szauna, masszázs.

 

Egy biztos:Ha izomlázad van, az azt jelenti mozogtál. Ez pedig nagyszerű! Csak így tovább! 🙂