A fahéjat már régóta antidiabetikus tényezőként tartják számon. De vajon ez egy bizonyított hatás? Valóban segíthet ez a fűszer a cukorbetegek kezelésében?

Több tudományos kísérlet is született már, amelyek a fahéj hatásait vizsgálták cukorbetegeken. Az eredmények meglehetősen biztatóak.

Az alábbi pozitív hatásokat figyelték meg a fahéjat fogyasztó cukorbeteg kísérleti alanyokon:

  • Jobb vércukorszintek: egy vizsgálatban a cukorbetegeknek napi egy darab 1000mg-os  fahéj kapszulát (kb. 1-2 teáskanál fahéjnak felel meg) kellett bevenniük 9 héten keresztül minden reggel. Az eredmény: az éhomi vércukorszint 19,5%-kal, az étkezés utáni 15,5%-kal csökkent. Ez a hatás hasonló az orális antidiabetikus gyógyszerek hatásához.
  • Jobb lipidszintek: a fahéj kedvező hatással van a diszlipidémiára is (=magas trigliceridszint, magas LDL, alacsony HDL), ami sok cukorbetegnél előfordul.
  • Inzulinrezisztencia csökkenése
  • Gyulladásellenes hatás

A részletes biokémiai mechanizmus még nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a fahéjban található polifenoloknak köszönhetőek ezek a hatások.

Bár a fahéj nem helyettesítheti a diabétesz életmód terápiáját, kiválóan kiegészítheti azt, hiszen nemcsak a vércukor, de a lipidszintekre is pozitív hatással van. Ez rendkívül kedvező, hiszen segíthet megelőzni a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. Például a szív- és érrendszeri betegségeket.

Milyen fahéjat vásároljunk?

Alapvetően kétféle fajtáról beszélhetünk. Az egyik a Ceylon, a másik a Cassia fahéj. Az utóbbi olcsóbb, de nagyobb arányban tartalmaz kumarint, ami nagy dózisban máj- és vesekárosító, valamint vérhígító hatású.

Ha rendszeresen nagyobb dózisban fogyasztod, akkor azt javaslom, keresd a Ceylon fahéjat, ami bár drágább, de nagyobb mennyiségben is biztonságos.

 


Felhasznált irodalom: Today’s Dietitian Vol. 17 No. 11 P. 12