„Epekő miatt eltávolították az epehólyagomat, így is átállhatok a ketogén étrendre?”

A tapasztalatok szerint, az epehólyag eltávolítása nem feltétlen akadálya a ketogén étrend követésének.

Az epét nem az epehólyag, hanem a máj termeli, az epehólyag csupán az epefolyadék tárolására szolgál. Az epe feladata a zsírok emulgeálása, ami nélkülözhetetlen a zsírok megfelelő emésztéséhez. Elegendő mennyiségű epe hiányában a zsírok emésztése elégtelen, ezért a ketogén diétán súlyos hasmenés léphet fel.

Szerencsére az emberi test rendkívül alkalmazkodóképes, ezért az epehólyag eltávolítását követően, idővel az epevezeték valamelyest kitágul, és némi tároló kapacitást be tud tölteni. Ennek köszönhetően, az epehólyag eltávolításon (cholecystectomia) átesett betegek többségének nem okoz gondot a zsírok emésztése, így megfelelő körültekintéssel, akár egy ketogén étrendre is át lehet állni.

Javaslatok a ketogén diétára történő átálláshoz epehólyag hiányában:

  • Mindenképpen fokozatosan kell átállni, és csak lassan emelni a zsiradékbevitelt!
  • A napi zsiradékmennyiséget ajánlatos több kisebb részletben elfogyasztani, vagyis az egyszeri nagy zsírbevitel kerülendő!
  • A kókuszzsír és az MCT olaj nagyon könnyen emészthető zsiradék, ezért epehólyag hiányában is ajánlható a fogyasztásuk.
  • A rostban gazdag ételek segítenek lassítani az emésztést, így a zsíroknak is több idő jut megemésztődni.
  • A zsíremésztés elősegítéséhez, epesavakat tartalmazó étrendkiegészítő alkalmazása is hasznos lehet.

További információ a ketogén diétáról a KETO TudásBázison.

 

FIGYELEM! Az itt olvasható információk csupán tájékoztató jellegűek. Nem helyettesítik az orvosi konzultációt vagy kezelést!