Ahogy a „Tanácsok fogyni vágyóknak” sorozat 7. részében is elmondtam, a ketogén diéta egy rendkívül hatásos módszer fogyáshoz, és egyes betegségek kezelésében is segíthet. Mivel nem akartam túl hosszú videót készíteni, a részletekbe nem mentem bele, de most megteszem. Ebben a cikkben azt fogom kifejteni, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a ketogén diétának, illetve milyen állapotokban válhat célszerűvé a használata. De mielőtt belemennék a részletekbe, röviden bemutatom, mi az a ketogén diéta.

Mi az a ketogén diéta?

A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, mérsékelt fehérjetartalmú, magas zsírtartalmú étrend. Kevesebb, mint napi 50 gramm szénhidrátot tartalmaz, fehérjetartalma kb. 1,5g/kg (de ez egyénfüggő!), a maradék energiát pedig zsírok szolgáltatják.

Mivel a ketogén diéta során drasztikusan lecsökkented a szénhidrát-beviteledet, jelentősen le fog csökkeni az inzulinszinted. Ennek következtében a szervezet nagyobb arányban fog a zsírokból energiát nyerni (legyen az táplálkozás útján bevitt zsír vagy a test saját zsírraktáraiból származó). Ebben az állapotban a sejtjeid nagy része glükóz helyett zsírokból fog energiát nyerni. Az agy azonban erre nem képes. Normál körülmények között az agy glükózból nyer energiát, és a zsírsavakat nem képes energiaforrásként használni.

Ha azonban tartós a szénhidrátmegvonás állapota, a zsíranyagcsere során egyre több ketontest képződik (acetilkoenzim-A-ból). A zsírsavakkal ellentétben a ketontesteket már az agy is tudja hasznosítani. Ez az állapot a ketózis. A ketogén diéta tehát ketózishoz vezet, mely során a vér ketontest-szintje megemelkedik. Ez nem egy kóros állapot, sőt ahogy a cikk folytatásában látod, számos pozitív hatása lehet.

A ketogén diéta pozitív hatásai

Az utóbbi években egyre több tudományos publikáció jelenik meg a ketogén diétával kapcsolatban, és az eredmények nagyon ígéretesek. Mindemellett rengeteg sikersztorival is találkozhatsz az interneten (főleg, ha tudsz angolul). A ketogén diéta pozitív hatásai a következők (a teljesség igénye nélkül):

 • Segít a fogyásban: a tapasztalatok szerint ez súlyos elhízás esetén akár több, mint mínusz 50 kg-ot is jelenthet!
 • Csökkenti az étvágyat: mivel a szervezet nagyszerűen átáll a zsírokból való energianyerésre, és megszűnnek a vércukorszint ingadozások.
 • Megszűnik a szénhidrátok utáni sóvárgás: logikusan azt gondolnám, hogy ha valaki alig ehet szénhidrátot, annál inkább kívánni fogja, de a gyakorlat (és a saját tapasztalatom is) azt mutatja, hogy amint adaptálódsz a ketózishoz, nem is fogod kívánni a szénhidrátokban és cukorban gazdag ételeket.
 • Jól leszel lakva: mivel a zsír és a fehérje kifejezetten laktató, ezen a diétán nem fogsz éhezni
 • Kedvezőbb vérzsírszintek: csökken a triglicerid- és nő a HDL-szint, mindemellett általában az LDL-szint is nő, de nem az a fajtája, ami veszélyes (ez hosszabb téma, talán a későbbiekben majd belemegyek). Lényeg az, hogy kedvező irányba változik a vér lipidszintje.
 • Csökken a gyulladás a szervezetben: és mivel a legtöbb civilizációs betegségnek a gyulladás a táptalaja, ez nagyon jó hír!
 • Nő az energiaszint: sokkal több energiád lesz, még akkor is, ha kevesebbet eszel, hiszen a zsírraktáraidból folyamatosan tud a szervezet energiát felszabadítani.

Ezek az általános pozitív hatások. Most nézzük meg, mely betegségekben segíthet a ketogén diéta.

Ketogén diéta a betegségek kezelésében

Tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy a ketogén diéta segíthet az alábbi betegségekben:

 • Elhízás: a ketogén diétával jelentős fogyás érhető el
 • Cukorbetegség: ketogén diétával a kettes típusú cukorbetegséget akár vissza is lehet fordítani!
 • Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS): a ketogén diéta segít a hormonszintek egyensúlyának visszanyerésében
 • Metabolikus szindróma: ketogén diétával csökkenthető a súlyfelesleg, a vérnyomás, az inzulinrezisztencia és a vérzsírszint is, vagyis a metabolikus szindrómát nagy eséllyel vissza lehet fordítani
 • Neurológiai kórképek: epilepszia, sclerosis multiplex, Alzheimer-kór, Parkinson-kór
 • Daganatos betegségek: például agydaganat

Következtetés

Úgy vélem, bőséges szakirodalmi és való életben tapasztalható eredmény támasztja alá, hogy a ketogén diétának van létjogosultsága, és egyes állapotokban kifejezetten hasznos lehet. Azt azonban kiemelném, hogy egészségfokozó hatása csakis a jól összeállított ketogén diétának lehet, ezért ha szeretnéd kipróbálni ezt az étrendet, mindenképpen kérj hozzá segítséget egy hozzáértő szakembertől (például tőlem)! Egy rosszul összeállított ketogén étrend, akár veszélyes is lehet!

További információk a ketogén diétáról a KETO TudásBázison.