Bár a ketogén diétát a legtöbben fogyási céllal kezdik el, egy jól összeállított ketogén diétának számos egyéb pozitív hatása lehet a testi, sőt akár a lelki egészségre nézve is. Ebben a cikkben bemutatok 12 nagyon érdekes hatást – a dietetikusi munkám során szerzett gyakorlati tapasztalataim alapján.

1. Jobb mentális teljesítmény

Ez általános tapasztalatnak mondható a ketogén étrenden. A diétához való adaptációt követően a legtöbben arról számolnak be, hogy jobb a koncentrációs képességük és tisztább a gondolkodásuk. Ha valaki szellemi foglalkozású, azt tapasztalhatja, hogy még a késő délutáni vagy esti órákban is jól oda tud figyelni a munkájára, és hatékonyan tud dolgozni. Ha egy diákról van szó, ő a tanulásban is megtapasztalhatja ugyanezt.

2. Kisebb alvásszükséglet, több energia

Ez is általános tapasztalat. A ketogén diétán jelentősen csökkenhet az alvásszükséglet, miközben nő az energiaszint. Kevesebbet alszol, és mégis egész nap tele vagy energiával. Ez aztán hatékonnyá teszi a napjaidat!

3. Édességek iránti vágy megszűnése

Miután a tested alkalmazkodik a ketózis állapotához, a szervezeted fő üzemanyaga nem a szénhidrát, hanem a zsír lesz. A vércukorszint alacsony szinten stabilizálódik, miközben a szervezeted folyamatosan képes energiát nyerni a zsírraktárakból. Ennek köszönhetően, megszűnik a cukorfüggőség, és már nem fogsz vágyakozni az édes íz iránt. A klienseimmel végzett közös munka alapján azt mondhatom, hogy ez is általános tapasztalatnak mondható a ketogén diétán.

4. Puffadás és reflux megszűnése

A zsírban gazdag és szénhidrátban szegény étrend az emésztésre is pozitív hatással lehet. Számos kliensem számolt már be arról, hogy az emésztési panaszai megszűntek a ketogén diétán.

5. Migrénes fejfájás enyhülése vagy megszűnése

A ketogén diéta nagyon jó hatással lehet a migrénes fejfájásra is. Egyeseknél teljesen megszűnnek a rohamok, másoknál jelentősen mérséklődik az erősségük, illetve csökken a gyakoriságuk. Valószínűsíthető, hogy ez a ketogén diéta miatti stabil vércukorszintnek köszönhető, valamint annak, hogy az agy a glükózon kívül ketontesteket is használ energiaforrásul.

6. Ízületi fájdalmak csökkenése

A ketogén diéta ízületi problémák esetén is segíthet. Csökken a gyulladás és fájdalom, és könnyebbé válik a mozgás. Ez a ketogén diéta gyulladáscsökkentő hatásának tudható be.

7. Szebb bőr

A PCOS-es klienseim gyakran szenvednek aknéktól. A tapasztalataik szerint, a ketogén diéta követésekor meglehetősen gyorsan kitisztul a bőr, és a pattanások eltűnnek.

8. Ciklus szabályosabbá válása

Szintén PCOS-es klienseim tapasztalata, hogy a ketogén diéta hozzájárul a menstruációs ciklus szabályosabbá válásához, sőt, ha valakinek korábban nem volt ciklusa, a ketogén diéta segíthet azt újra beindítani.

9. Jobb állóképesség

Mivel ketogén diétán a szervezet megtanulja nagyon hatékonyan hasznosítani a zsírokat, az állóképességi sportokban javul a teljesítmény. Aki például rendszeresen fut hosszabb távokat, azt tapasztalhatja, hogy sokkal jobban megy neki az edzés, és később fárad el.

10. Kiegyensúlyozottabb hangulat

Úgy tűnik, a ketogén diéta a pszichés egészségre is jó hatással van. Van olyan kliensem, aki korábban depresszív tünetekkel küzdött, de a ketogén étrend hatására sokkal jobb lett a hangulata. Feltételezésem szerint, ez a ketogén diéta bélflórára gyakorolt hatásával függhet össze. Azt tudjuk ugyanis, hogy a bélflóra és az agy között nagyon szoros a kapcsolat.

 

Konklúzió

A ketogén diéta sokkal több, mint egy egyszerű fogyókúra. A gyakorlati tapasztalatok szerint, a fogyáson túl sok más területen is segíthet, de azt tudnod kell, hogy a legtöbb pozitív hatás csak az adaptációt követően jelentkezik. Ehhez pedig, egyéntől függően, néhány hétre vagy akár 1-2 hónapra is szükség lehet.

A fenti hatásokat a gyakorlati tapasztalatok alapján írtam össze (a teljesség igénye nélkül). Az, hogy Te melyeket fogsz belőlük megtapasztalni, nem lehet előre megmondani, hisz minden eset egyedi. Végső soron, csak akkor derül ki, ha kipróbálod ezt az étrendet.

Segítség a ketogén diétához

A KETO TudásBázison minden fontos elméleti és gyakorlati információt megtalálhatsz a ketogén diétáról, sőt egy kéthetes mintaétrendet is le tudsz tölteni. További információk a KETO Alapok nevű kurzusban.